Ιωάννα Λιουτα: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ενεργειακής ασφυξίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

🎙Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλίας «Ακρόαμα 99,8» για την ενεργειακή ασφυξία στην Ευρώπη η Ιωάννα Λιούτα τόνισε μεταξύ άλλων:

👉η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά πρόβλημα επάρκειας τον χειμώνα. Η αναπλήρωση των προμηθειών του φθηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο LNG έχει μεγάλες δυσκολίες:
✅- η ζήτηση από την Ασία αυξάνεται
✅-η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας Sonatrach,  αύξησε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη  κατά 70% σε σχέση με την περυσινή  περίοδο , αποφάσισε να «ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναθεώρησης τιμών». δηλ. αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου
✅-οι εξαγωγές από το  Τέξας  Αμερικανικού LNG λόγω της πυρκαγιάς που σημειώθηκε πριν ένα  μήνα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας θα έχουν ως αποτέλεσμα μία σημαντική  μείωση των εξαγωγών
✅-Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα συντηρηθεί  από τις 11 ως τις 21 Ιουλίου από την Gazprom όπου  και θα διακοπεί πλήρως η παροχή αερίου.
✅- Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να κρατήσει για την αμερικανική αγορά το  φυσικό αέριο, αντί το εξάγει στην  ΕΕ, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αυξητικής τάσης των τιμών.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
👉400 δολάρια το βαρέλι
✅«Θα υπάρχει σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στην αγορά και η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη,υψηλότερη ακόμη και από την προβλεπόμενη αστρονομική τιμή των 300-400 δολαρίων το βαρέλι», μήνυσε  ο Μεντβέντεφ στους  ηγέτες  της ομάδας G7.
✅Οι G7 αποφάσισαν  να ορίσουν προσωρινά ανώτατα όρια τιμών εισαγωγής στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, για να δυσκολέψουν  την χρηματοδότηση της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στην Ουκρανία
👉Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη από άποψη επάρκειας εφοδιασμού, έχοντας ως δεδομένη τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG!

Η Cheniere Energy Inc, κορυφαίος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση Biden να την εξαιρέσει από τους νέους κανονισμούς για τα όρια στις εκπομπές καρκινογόνων ρύπων.

Αν δε πράξει θα υποχρεωθεί να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση της χώρας να αυξήσει την προμήθεια LNG προς την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ