Άγριες Μέλισσες: Η στιγμή που η Δροσω τραγουδα την Όμορφη Πόλη του Μικη Θεοδωρακη και αναδεικνύει όλη την χουντική βαρβαρότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μόλις δυο λεπτά που κρατά το τραγούδι περνάνε απο τα μάτια του τηλεθεατή όλες οι απαγορεύσεις της εποχής εκείνης που οταν σε κάποια μπουάτ καποιος ελεγε απαγορευμένα τραγούδια μπούκαρε η αστυνομία και τα έσπαγε όλα.

Μεσα σε αυτά τα δυο λεπτά περνά απο τις οθόνες η εξέγερση του Πολυτεχνείου με τους φοιτητές να φωνάζουν ψωμι, παιδεία, ελευθερία. Ένα σύνθημα που πλέον εχει ξεχαστεί παρολο που τίποτα απο αυτά δεν ειναι πλέον δεδομένο.

Μια σκηνή που πολλοί ειδαν και λίγοι κατάλαβαν. Πόσοι κατάλαβαν άραγε οτι η Δροσω τραγουδα ένα απαγορευμένο τραγούδι του Θεοδωρακη; Πλέον στις μέρες μας ειναι ένα παλιό συνηθισμένο τραγούδι…..

Η Όμορφη πόλη του Μίκη Θεοδωράκη ακούγεται λίγο πριν οι φοιτητές κλειστούν στο Πολυτεχνείο. Η γενιά που αντιστάθηκε, η γενιά που νίκησε. Και πως θα μπορούσε να λείπει εκείνος και τα απαγορευμένα του τραγούδια, τραγούδια που έδιναν κουράγιο σε αυτούς που αντιστέκονταν και σκορπούσαν τον φόβο στις στολές, από το τελευταίο επεισόδιο των Άγριων Μελισσών, μιας σειράς που κέρδισε τις καρδιές όλων μας και που δε φοβήθηκε στιγμή να τα βάλει με αυτή την μαύρη περίοδο της Ελλάδας. Μέχρι που αυτή η νύχτα έπεσε και οι δρόμοι χαθήκαν.

Όμορφη Πόλη (Θα Γίνεις Δικιά Μου)

Συνθέτης: Θεοδωράκης Μίκης
Στιχουργός: Θεοδωράκης Γιάννης

Όμορφη πόλη φωνές μουσικές
απέραντοι δρόμοι κλεμμένες ματιές
ο ήλιος χρυσίζει χέρια σπαρμένα
βουνά και γιαπιά πελάγη απλωμένα

Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα
θα γίνεις δικιά μου

Θα γίνεις δικιά μου πριν έρθει η νύχτα
τα χλωμά τα φώτα πριν ρίξουν δίχτυα
θα γίνεις δικιά μου

Η νύχτα έφτασε τα παράθυρα κλείσαν
η νύχτα έπεσε οι δρόμοι χαθήκαν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ