Πληθωρισμός Ιουνίου: Το 12,1% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – Ειναι πολύ χειρότερη η κατάσταση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο, καθώς ο θηριώδης πληθωρισμός που καταγράφηκε για το μήνα Ιούνιο, ύψους 12,1% γυρνάει την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω.

Η κατάσταση όμως στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία είναι πολύ χειρότερη, ακόμα και από αυτά τα εφιαλτικά μεγέθη που καταγράφηκαν επίσημα. Αυτό διότι οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά της επιβίωσης των Ελλήνων, είναι ακόμα μεγαλύτερες από το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο ήδη είναι κατά 50% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μία μελέτη στους επιμέρους δείκτες, δείχνει ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε μία πραγματική οικονομική κόλαση που επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής.

Στα τρόφιμα, όπου η Ελλάδα διαθέτει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό αυτάρκειας, η ανατιμήσεις είναι πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό, φτάνοντας στο 12,6%. Μιλάμε για το πρώτο και βασικό αγαθό από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση μιας οικογένειας, το οποίο μπορεί φυσικά να περικοπεί – όπως προκύπτει από την κίνηση στα σουπερμάρκετ – δεν μπορεί όμως να εξαλειφθεί.

Ο πληθωρισμός στο ρεύμα ανέρχεται στο 70,4%. Άλλο ένα στοιχείο το οποίο επηρεάζει οριζόντια την οικονομία και την κοινωνία, καθώς το ρεύμα είναι βασικό αγαθό για να λειτουργήσει οποιαδήποτε επιχείρηση και να επιβιώσει οποιοδήποτε νοικοκυριό. Η αύξηση αυτή στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστά μία ανελαστική δαπάνη που νομοτελειακά δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης Τόσο στο κόστος παραγωγής, όσο και στο κόστος διαβίωσης.

Ακολουθεί η αύξηση στο κόστος των καυσίμων, κατά 45,6%! Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, η βενζίνη δεν απευθύνεται μόνο στους «πλούσιους». Αντίθετα, οι πλούσιοι με τα πολυτελή αυτοκίνητα, δεν επηρεάζονται από τέτοιες αυξήσεις, σε αντίθεση με τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους μικρομεσαίους οικογενειάρχες όπου αναγκάζονται πλέον να μειώνουν τις μετακινήσεις τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Ειδικά όμως για τις επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη αύξηση κλονίζει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, αυξάνει το κόστος των μεταφορικών, το οποίο με τη σειρά του περνάει στην πλειοψηφία των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών.

Συντριπτική είναι και η αύξηση των ενοικίων, κατά 31,5%. Μία αύξηση που τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των οικογενειών και δημιουργεί τρομερές πιέσεις σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ανατρέποντας τους προϋπολογισμούς τους. Μία τέτοια αύξηση για παράδειγμα στην επαγγελματική στέγη, δεν μπορεί να απορροφηθεί από την επιχείρηση, καθώς πρόκειται για ένα επίσης ανελαστικό κόστος λειτουργίας που νομοτελειακά θα επιβαρύνει την τιμή των παρεχομένων προϊόντων ή υπηρεσιών.

Η αύξηση του φυσικού αερίου κατά 117,7% είναι μία βραδυφλεγής βόμβα, διότι μπορεί τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο να μην είναι πλειοψηφία, η εξάρτηση όμως της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα από αυτό, είναι αυτή που καθορίζει και την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους ενέργειας. Η αντικατάσταση του φτηνού και ευρισκόμενου σε αφθονία λιγνίτη από το φυσικό αέριο έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος εκτίναξης του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς όταν αντικαθιστάς ένα αγαθό το οποίο διαθέτεις σε αφθονία με ένα εισαγόμενο αγαθό το οποίο ξαφνικά εκτινάσσεται, έχεις διαπράξει ένα έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας.

Όταν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτινάσσεται, υποχρεώνεσαι να προσφύγεις σε δανεισμό για να καλύψεις και την εμπορική ζημιά με το κόστος δανεισμού το οποίο πλέον αυξάνεται, να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και συνιστούν μια πραγματική κόλαση για την καθημερινότητα των Ελλήνων. Η πραγματική εικόνα λοιπόν είναι πολύ χειρότερη από αυτή που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ