Έφυγε απο τη ζωη ο “βασιλιάς” της μπανάνας, πέθανε ο Κωνσταντίνος Κάρλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη, σε ηλικία 78 χρόνων, ο Πατρινός εκτελωνιστής Κωνσταντίνος Κάρλος, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρηση Karlos Enterprises και συνέδεσε το όνομά του με τις εισαγωγές μπανάνας στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Κάρλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε την αποκλειστική πρακτόρευση του προϊόντος για όλη τη χώρα, ξεκίνησε την επαγγελματική διαδρομή του το 1966, ως εκτελωνιστής στο λιμάνι της Πάτρας. Το 1984 επεκτάθηκε στις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές από την Πάτρα προς την Αγκόνα και την Τεργέστη της Ιταλίας, ενώ άνοιξε και ταξιδιωτικό γραφείο στην Οθωνος Αμαλίας.

Την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με καπνοβιομηχανίες, αναλαμβάνοντας τη συλλογή καπνού και την αποστολή του στα λιμάνια του Μεσολογγίου, του Βόλου, της Αμφιλοχίας και του Ναυπλίου.

Μεγάλος σταθμός στην ιστορία της εταιρίας και του ίδιου προσωπικά ήταν οι εισαγωγές μπανάνας. Ως το 1988 η εισαγωγή του εξωτικού φρούτου ήταν σπάνια εξαιτίας των τελωνειακών περιορισμών, με συνέπεια να μην είναι διαθέσιμο σε όλες τις λαϊκές αγορές. Με το άνοιγμα του διεθνούς εμπορίου ο Κωνσταντίνος Κάρλος είδε τη μεγάλη ευκαιρία και ξεκίνησε από το λιμάνι της Πάτρας την αποκλειστική πρακτόρευση του προϊόντος, βάζοντας τις μπανάνες στα σπίτια όλων των Ελλήνων.

Στη συνέχεια, εξαιτίας γραφειοκρατικών και άλλων προβλημάτων, μετέφερε τη δραστηριότητα στο λιμάνι του Αιγίου, όπου επένδυσε πολλά σε υποδομές, αλλά και στην εκπαίδευση των λιμενεργατών. Τα χρόνια που ακολούθησαν το λιμάνι του Αιγίου εξυπηρέτησε χιλιάδες πλοία των μεγαλύτερων εξαγωγέων μπανάνας, όπως η Chiquita, η Bonita και η Dole, και μετατράπηκε σε διαμετακομιστική πύλη από τη Νότια Αμερική και τερματικός σταθμός της Chiquita για σχεδόν 30 χρόνια.

Ο εκλιπών ήταν παντρεμένος με την Αντριάνα Κάρλου και ήταν πατέρας δύο παιδιών, του Νικολάου και της Γκόλφως, που έχουν αναλάβει σήμερα τα ηνία της Karlos Enterprises, τα κεντρικά γραφεία της οποίας παραμένουν στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στην Πάτρα. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στις 11 το πρωί της Παρασκευής στον νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, ενώ η κηδεία έγινε στο κοιμητήριο Μποντεΐκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ