Αλβανία: Συνάντηση του προέδρου Μέτα με εκπροσώπους των Αρμπερές νότιας Ιταλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ο Πρόεδρος Ilir Meta είχε συνάντηση με εκπροσώπους της κοινότητας Αρμπερές της Ιταλίας.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι εξεπλάγη από τη διατήρηση της γλώσσας Αρμπερές (Arbëresh), του πολιτισμού και των παραδόσεων των Αρμπερέσε (Arbëreshë).

«Οι συναντήσεις με εκπροσώπους της αγαπημένης κοινότητας Αρμπερέςείναι πάντα συναρπαστικές. Με χαρά καλωσορίζω θερμά τον  Αρμπερές Αντιδήμαρχο του Δήμου Ururi, Molise, κ. Emiliano Plescia και τον Σύμβουλο Πολιτισμού αυτού του Δήμου, κ. Roberto Anzivino.

Είναι εντυπωσιακό και εμπνευσμένο να μαθαίνουμε για τις προσπάθειές τους να κληρονομήσουν από γενιά σε γενιά τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των «Μεγάλων Χρόνων» του Γεωργίου Καστριώτη Σκενέρμπεη (Gjergj Kastrioti Skënderbeu), που αξίζουν να γίνουν μέλη της UNESCO το συντομότερο δυνατό.

Είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία και την ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον λαό των Αρμπερές να διατηρήσει αυτόν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, κοινή αξία της Αλβανίας και της φιλικής Ιταλίας.

Δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση να επισκεφτώ τον Δήμο Ουρούρι και θα συμβάλω με πολλή αγάπη στον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του με βιβλία και εκδόσεις στην αλβανική γλώσσα», κατέληξε ο πρόεδρος.

balkanweb.com

(Σημείωση: Οι Αρμπερές στην Ιταλία υπολογίζονται σε 100 χιλιάδες άτομα και είναι μία από πιο πολυάριθμες εθνογλωσσικές ομάδες στη χώρα)

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ