Άθλιο παιχνίδι του ΟΗΕ: Αποαναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρούλα Ταραμουντά

Ανέβασε το tweet υποβαθμίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και έμεινε ανενόχλητος. Επανέλαβε το ίδιο από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, και πάλι ουδείς τον έβαλε στη θέση του. Και τρίτωσε το κακό με τις εκθέσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις οποίες αποτυπώνεται αυτή η άλλη «φιλοσοφία» που υιοθέτησε με την εδώ άφιξή του, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ. Κι όλα αυτά αν δεν ανατραπούν στο βαθμό που μπορούν να ανατραπούν θα μείνουν θλιβερές «υποθήκες» στο νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποιος και να είναι αυτός.

Η χλιαρή δήλωση, διά στόματος του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ούτε πειστική είναι, ούτε καθησυχαστική ως προς τις κυβερνητικές προσπάθειες προς διόρθωση μιας κατάστασης που μόνο επιβαρυντική είναι για τη δική μας πλευρά. Η κυβερνητική θέση έλεγε: «Έχουμε υποδείξει προς τους εκπροσώπους του ΟΗΕ ότι οι Εκθέσεις πρέπει να είναι δίκαιες, και δίκαιες δεν σημαίνει να τηρούν ίσες αποστάσεις.

»Η Κυβέρνηση έχει καταβάλει προσπάθεια να διορθώσει σημεία επιμέρους ανακριβειών της Έκθεσης για την UNFICYP και τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του περιεχομένου του Ψηφίσματος που θα ακολουθήσει και για το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

»Υπενθυμίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι αντίθετη προς το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και ούτε να παραβιάζει το πνεύμα και τις διατάξεις των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόκειται προφανώς για ένα ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο απαιτεί λεπτό και προσεκτικό χειρισμό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ασφαλώς χωρίς να γίνεται αντικείμενο προεκλογικών αντιπαραθέσεων».

Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε ότι αντέδρασαν, όμως εκείνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα λέει ότι δεν έπεισαν και κοινώς μας έμεινε η «τάτσα». Τα Ηνωμένα Έθνη, στα οποία οι πλείστες πολιτικές δυνάμεις – πρωτίστως οι λεγόμενες πατριωτικές- καταφεύγουν προκειμένου να «εξασφαλίσουν» στήριξη στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υιοθετούν μια άλλη αντίληψη. Αυτή των ίσων αποστάσεων. Των δύο ίσων μερών που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι παραπέμπει στην τουρκική θέση για «δύο ίσες οντότητες». Καμιά αναφορά δεν γίνεται στη μορφή της λύσης. Δίνεται έτσι η ευχέρεια στην τουρκική πλευρά να υποστηρίζει ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ξεπερασμένο μοντέλο λύσης και ανοίγει ο δρόμος για δύο «χωριστά κράτη». Χλιαρή είναι η αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για τις οποίες ο διεθνής οργανισμός περιορίζεται να εκφράσει «ανησυχίες». Κατηγορεί όμως και την ελληνοκυπριακή πλευρά ως συνυπεύθυνη για την πρόκληση εντάσεων στη νεκρή ζώνη.

Με την προσοχή όλων να εστιάζεται στις προεδρικές εκλογές του 2023, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι αφέθηκε το πεδίο ελεύθερο στον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών να κάνει τις δικές του επαφές, να διαμορφώνει σκηνικό όπως ο ίδιος θέλει, στη βάση του τι ακούει και τι του μεταφέρει μια «γνωστή αυλή». Και να μοιράζει παιγνίδι στη βάση μιας λογικής – η οποία, για να μην ξεχνιόμαστε, είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη με αποδέχτη την προκάτοχο του κ. Στιούαρτ, την κυρία Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι όλα ξεθώριασαν… Αυτό που μένει είναι η παγίωση των τετελεσμένων και μένει να μπουν απλώς «τίτλοι» σε φορείς και εξουσίες όπως και τίτλοι τέλους στο Κυπριακό όπως το ξέραμε. Αυτές είναι οι πικρές αλήθειες που δεν συζητούνται. Οι αντιδικίες και οι συγκρούσεις έχουν άλλο χρώμα και άλλο περιεχόμενο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου που ουδόλως συμβάλουν στην αποτροπή των τετελεσμένων και στη διαφοροποίηση θέσεων και προωθούμενων σχεδιασμών από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας σε αυτή τη φάση είναι το μεταναστευτικό, στο οποίο και πάλι δεν βρίσκουν κατανόηση οι κυβερνητικές θέσεις. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Κυπριακή Δημοκρατία κατηγορείται ότι δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το πρόβλημα! Δεν δικαιούμαστε να σφυρίζουμε αδιάφορα ούτε να προσπερνούμε την κατηγορία όταν την περασμένη βδομάδα και η Ελλάδα βρέθηκε κατηγορούμενη, από τις Βρυξέλλες, για τις ροές των προσφύγων χωρίς ούτε μια λέξη για την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία!!!

Έχει δίκιο ο Γιώργος Κολοκασίδης ο οποίος υποδεικνύει πως «η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει απόφαση ότι αν συνεχίσουμε να σιωπούμε θα καταλήξουμε κατηγορούμενοι γιατί εμποδίσαμε την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση να φθάσει μέχρι την Πάφο!». Ο ίδιος δηλώνει παρών σε μια συστράτευση προκειμένου να καταδειχθεί το απαράδεχτο των τοποθετήσεων του διεθνούς οργανισμού…

Φιλελεύθερος philenews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ