Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι βουλευτές του Μητσοτακη παρα τις διαψεύσεις του πρωθυοουργου για τις πρότερες εκλογες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρότι και στη Βουλή και σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές, αλλά θα εξαντλήσει την τετραετία για λόγους «εθνικής ευθύνης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τις περιοχές της Κρωπίας, των Σπάτων και της Ραφήνας, ενώ θα έχει και σύσκεψη με τους δημάρχους της ανατολικής Αττικής στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην Παλλήνη. Επίσης μεικτά κλιμάκια υπουργών, τοπικών βουλευτών και στελεχών κάνουν συνεχείς περιοδείες στη χώρα μιλώντας για το κυβερνητικό έργο, όπως έγινε το Σαββατοκύριακο που περιόδευσαν στους νομούς Καρδίτσας, Πιερίας και Φλωρίνης, ενώ συνεχείς θα είναι οι περιοδείες ολόκληρο τον Ιούλιο. Επίσης την περασμένη Παρασκευή που ο πρωθυπουργός ήταν στη Ροδόπη κομματικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη περιόδευσε στον νομό.

Η δραστηριότητα αυτή της Ν.Δ. κάθε άλλο παρά πείθει ότι μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κόπηκε με το μαχαίρι το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Την ίδια έντονη προεκλογική δραστηριότητα επιδεικνύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν αποκλείουν τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θέλησε να κερδίσει χρόνο έως το φθινόπωρο επειδή τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. τούτη την περίοδο είναι σε ελεύθερη πτώση.

Ένας ανασχηματισμός ίσως πείσει για την εξάντληση της τετραετίας

Το στοιχείο εκείνο που ενδεχομένως να πείσει για τις προθέσεις του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία θα ήταν ένας ανασχηματισμός, λένε κοινοβουλευτικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση, που προέκυψε από τον ανασχηματισμό του Αυγούστου 2021 να παραμείνει χωρίς αλλαγές για άλλους 10-11 μήνες. Σε περίπτωση ανασχηματισμού πολλοί βουλευτές ελπίζουν ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει πιο πολλούς βουλευτές, για να επανασυνδεθεί, όπως λένε, η κυβέρνηση με την εκλογική της βάση.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. και της κυβέρνησης προσπαθούν πλέον να διαχειριστούν και να εξηγήσουν την αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως η χώρα έχει μπει σε προεκλογική χρονιά, επομένως δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας είτε οι εκλογές γίνονταν τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είτε την άνοιξη του 2023. Είναι γεγονός πάντως ότι πολλοί δυσαρεστήθηκαν με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός τους για το κατά πόσο θα ξεπεραστούν επιτυχώς οι δυσκολίες του χειμώνα στον τομέα της οικονομίας, καθώς το ΔΝΤ και οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν για βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ