Αλβανία: κ. πρωθυπουργέ, δυστυχώς οι αγελάδες δεν τρώνε …χασισόχορτο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέπληξε τους δικούς του και δεν πίστευε στα μάτια του όταν το INSTAT (Ινστιτούτο Στατιστικής) δημοσίευσε στοιχεία ότι ο αριθμός των αγελάδων και των μικρών βοοειδών ήταν σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, γράφει η αλβανική bold News.

 Όμως ο Ράμα, ως μάστερ στη λογιστική, που «σπουδάζει» από την τέταρτη δημοτικού, αφού έμαθε ζωγραφική και άλλες τέχνες, έθεσε ένα υπαρξιακό ερώτημα. Γιατί λέτε ότι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες έχουν μειωθεί όταν η χώρα καλύπτει τις ανάγκες σε γάλα κατά 97 τοις εκατό;

Στην πραγματικότητα, το γάλα προέρχεται χύμα από τη Σερβία, επωφελούμενο επίσης πολύ από την πρωτοβουλία Ανοιχτά Βαλκάνια, και οι Σέρβοι αγρότες βρήκαν μια καλή αγορά στην Αλβανία, αφού με τις επιδοτήσεις που έχουν στη χώρα τους, μπόρεσαν να το διαθέσουν εδώ σε εμάς , ακόμη και σε ανταγωνιστικές τιμές.

 Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία. Ορισμένες φάρμες που βρίσκονται σε συνθήκες επιβίωσης και μέρα με τη μέρα μειώνονται και λαμβάνουν ζωοτροφές για βοοειδή στις δύο βαλκανικές χώρες, χόρτο από τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ καλαμπόκι και άλλα συμπυκνώματα από τη Σερβία.

Το αγελαδινό γάλα προέρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία πολύ φθηνότερα από ό,τι παράγεται εδώ στη χώρα. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, των χημικών λιπασμάτων, η έλλειψη νερού άρδευσης και το υψηλό κόστος οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας έχει κάνει τους αγρότες να αγοράζουν το χόρτο  από τη γειτονική χώρα, αφού κοστίζει πολύ περισσότερο η τοπική παραγωγή.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για τον πρωθυπουργό, όταν μάθει ότι το χόρτο βοσκής έρχεται από τη Βόρεια Μακεδονία. «Γιατί δεν παράγει η χώρα;» – δικαίως θα βάλει το ερώτημα ο νούμερο ένα της χώρας μας.

Χόρτο έχουμε, αλλά είναι …χασισόχορτο!

 Έχουμε μάλιστα χόρτο, έστω και χύμα, τόσο που οι γειτονικές χώρες αλιεύουν κάθε φορά τόνους χασίς που παράγεται στη χώρα, όπου χαϊδευτικά το αποκαλούμε «θαυματουργό ζιζάνιο».

Ναι, ανταγωνιζόμαστε οποιονδήποτε, ήρθαμε ακόμη και έβδομοι στον κόσμο για παραγωγή και διακίνηση χασίς.

Ένα επίτευγμα που δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και όλα τα εύσημα πάνε πρώτα στην Κρατική Αστυνομία και φυσικά στην αλβανική κυβέρνηση που μπόρεσε να «επιδοτήσει» εγκληματικές ομάδες, επιτρέποντάς τους να περιφέρονται ελεύθερα στην αλβανική χασισόαση.

Όποιος παράγει χασισόχορτο βλέπει τα οφέλη όπως είναι για όλους, μόνο που ένα μέρος του κέρδους τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια πηγαίνει στον «εκλογικό φόρο» για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Ναι, με αυτά τα έσοδα εξασφαλίζουν υψηλές θέσεις, διευθυντές, δήμαρχους ακόμη και αναπληρωτές.

Υπάρχει λοιπόν χόρτο, δεν τρώγεται, αλλά πίνεται, φέρνοντας την ψευδαίσθηση της προπαγάνδας ότι πραγματικά δεν υπάρχουν αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια εδώ, αλλά έχουμε άφθονο γάλα σε σκόνη ή φυσικό, το ποτάμι έρχεται από τη Σερβία…

Όπως για το γρασίδι… Κόψτε το δρεπάνι που φάνηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι αχυρώνες θα είναι γεμάτοι, από τα υψίπεδα Dukagjini μέχρι τον ποταμό Vlora!

Boldnews.al

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ