Ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία: Κούρδοι και Σύροι ετοιμάζουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγο από τον στρατιωτικό διοικητή των Κούρδων της Συρίας.

Ο κύβος ερρίφθη. Πριν από λίγα λεπτά ο διοικητής τον κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων και του SDF Mazloum Abdi, ανακοίνωσε την στρατιωτική συμμαχία και ένταξη των μαχητών του στον στρατό της Συρίας.

Πρόκειται για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει με ρωσική διαμεσολάβηση και καλούσαν τους αγωνιζόμενους Κούρδους να συμμαχήσουν με τις συριακές δυνάμεις προκειμένου να αντικρούσουν την αναμενόμενη τουρκική εισβολή. Η Ρωσία στον αντίποδα, είχε εγγυηθεί αεροπορική στήριξη και αεράμυνα στις κουρδικές περιοχές οι οποίες βάλλονται από τούρκικα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία δολοφονούν αδιάκριτα αμάχους, ακόμα και παιδιά.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για ολόκληρη την περιοχή. Βάσει της συμφωνίας, ο στρατός της Συρίας θα αναπτυχθεί σε όλο το εύρος των βορείων συνόρων, ενώ η στρατιωτική διοίκηση της χώρας έχει προαναγγείλει ότι θα αγωνιστεί για να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος οι τουρκικές δυνάμεις που κατέχουν μία ζώνη στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Πρακτικά πρόκειται για μία νίκη της Ρωσίας, η οποία θα μπορέσει ακόμα και να συγκρουστεί με τον τουρκικό στρατό, χωρίς όμως να πρόκειται για ρωσοτουρκική σύρραξη, αλλά για συμμετοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και κυρίως της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βάσει της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Συρίας.

Η λογική λέει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να πραγματοποιήσει νέα εισβολή. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι εάν οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει και βρίσκονται παράνομα στη χώρα δεχτούν επίθεση, τι θα ακολουθήσει.

Φυσικά και η Τουρκία δεν δικαιούται να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ σε μία τέτοια υπόθεση, καθώς δεν πρόκειται για αμυντική επιχείρηση. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά και τις ελεεινές δηλώσεις Στόλτενμπεργκ που δικαιώνουν τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας με πρόσχημα την εθνική της ασφάλεια, όλα πρέπει να τα περιμένουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ