Κίεβο: Ουκρανικό αεροσκάφος με πυρομαχικά συνετρίβη στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοντά στην πόλη της Καβάλας, στη βόρεια Ελλάδα, συνετρίβη το βράδυ της Κυριακής ένα ουκρανικό αεροσκάφος An-12, το οποίο εκτελούσε εμπορική πτήση από τη Σερβία (Νις) στην Ιορδανία, μεταφέροντας πυρομαχικά.

Αυτό σημειώνει η  ουκρανική «Ευρωπαϊκή Αλήθεια».

 Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 23:00 τοπική ώρα. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδος έλαβε αναφορά για πρόβλημα σε έναν από τους κινητήρες του αεροσκάφους, το οποίο ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση.

Στο An-12 δόθηκε άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας. Το αεροπλάνο διάλεξε την τελευταία επιλογή και άρχισε να κατεβαίνει και μετά χάθηκε η επαφή μαζί του. Έπεσε 40 χιλιόμετρα δυτικά του αεροδρομίου της Καβάλας. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις λίγο μετά την πτώση.

Σύμφωνα με την ελληνική ραδιοτηλεόραση -ΕΡΤ, στο An-12 επέβαιναν οκτώ με δέκα επιβάτες, οι οποίοι μετέφεραν 12 τόνους «επικίνδυνου φορτίου» – πιθανότατα οβίδες. Μετά την πτώση του αεροπλάνου, τα φώτα έσβησαν σε κοντινούς οικισμούς.

Στο σημείο του ατυχήματος ξέσπασε φωτιά, ακούστηκε έντονη μυρωδιά καυσίμων και ήταν ορατός πυκνός καπνός.

Όμως οι φωτιές είναι μικρές γιατί συνετρίβη σε καλλιεργούμενη έκταση και δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Λόγω του καπνού, ορισμένοι πυροσβέστες χρειάστηκε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μελετούν τον τόπο του ατυχήματος με τη βοήθεια drone για να δώσουν πληροφορίες σε πυροτεχνουργούς και διασώστες.

Οι αστυνομικοί αναμένουν ότι οι πληροφορίες από το «μαύρο κουτί» θα επιτρέψουν να διαπιστωθούν οι συνθήκες του ατυχήματος.

Η περιοχή 500 μέτρα από το σημείο της συντριβής του An-12 αποκλείστηκε.

Συνιστάται στους κατοίκους των δύο πλησιέστερων οικισμών να μην ανοίγουν τα παράθυρα, να μην βγαίνουν από το σπίτι και να φορούν μάσκες, καθώς το αεροπλάνο μπορεί να περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

Το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία Meridian, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα της , εκτελεί πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο και επίσης εκπληρώνει συμβάσεις με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για τη μεταφορά ανθρωπιστικού φορτίου.

 Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ για την παράδοση επείγοντος φορτίου, ιδίως στρατιωτικού φορτίου και φορτίου διπλής χρήσης.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ