“Πληγή” για το ΝΑΤΟ η ελληνοτουρκική ένταση-Χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής λέει η Welt

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον χάρτη Μπαχτσελί, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, παρουσιάζοντας ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως τουρκικά αναφέρεται δημοσίευμα στη Welt. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Καρολίνα Ντρίτεν, σχολιάζει πως «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους» στη μεταξύ τους διαμάχη: «Χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής που να θεωρείται και από τις δύο πλευρές αμερόληπτος σε επαρκή βαθμό – αλλά ποιος; Το ΝΑΤΟ είναι η προφανής επιλογή ως ένα κοινό πλαίσιο».

Welt: «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους»

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «το ΝΑΤΟ βλέπει τον εαυτό του καθαρά ως αμυντική και όχι ως πολιτική συμμαχία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά μεμονωμένων μελών, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποβληθεί από τη συμμαχία από τη στιγμή που έχει γίνει μέλος της. (…) Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση των μελών του έναντι εξωτερικών απειλών. Δεν έχει σχεδιαστεί για την επίλυση εσωτερικών διαφορών – μια αδυναμία που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενη και στον ρόλο της Γερμανίας εν μέσω της ελληνοτουρκικής έντασης, γράφει: «Ο καγκελάριος Σολτς κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει συνεπή στάση απέναντι στην συγκρουσιακή πορεία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντικό να μην αποξενωθεί ο Ερντογάν. Με το προσωρινό βέτο που άσκησε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε τα μέσα με τα οποία είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Επιπλέον, ένας μεσολαβητής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα πρέπει να γίνει αποδεκτός και από τις δυο πλευρές. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Γερμανία. Όμως η εναλλακτική να αφήσουμε τη διαμάχη αυτή να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ μελλοντικά φαίνεται για την ώρα να είναι η χειρότερη επιλογή».

dw.com  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ