Έντι Ράμα: Η Βουλγαρία συμπεριφέρθηκε ντροπιαστικά στη Βόρεια Μακεδονία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο τρόπος που η Βουλγαρία αντιμετώπισε τη Βόρεια Μακεδονία ήταν ντροπιαστικός. Η Σόφια περισσότερο μας δίχασε παρά μας ένωσε. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει τώρα».

Αυτό δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau» ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Ράμα, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν διακυβερνητικές διασκέψεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Ράμα είπε ότι «η υπομονή μας είναι ανεξάντλητη σε αυτό το θέμα, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Το έχουμε συνηθίσει».

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η γαλλική πρόταση προβλέπει την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα, ταυτότητα και ιστορικό παρελθόν, ενώ η βουλγαρική πλευρά «ζητά από τη σκοπιανή πλευρά να συμπεριλάβει τη βουλγαρική μειονότητα στο Προοίμιο του Συντάγματος, ως ισότιμη σε άλλα έθνη».

Το αλβανικό Top Channel,σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα διαβάσει την εναρκτήρια δήλωση στα μακεδονικά. Στη συνέχεια ξεκινά η επαλήθευση, η οποία θα διαρκέσει ενάμιση χρόνο και μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, προγραμματίζεται η επόμενη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρώσει την έναρξη της φάσης των διαπραγματεύσεων για ένταξη και η διατήρησή της εξαρτάται από τις αλλαγές στο Σύνταγμα».

Η αλβανική, 25μελής κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες. Εκτός από άλλους στην αντιπροσωπεία θα είναι η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ζεφ Μάζι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Η συνάντηση θα διαρκέσει 90 λεπτά και μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ είναι ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, καθώς και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ  και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι, οι οποίοι υποστήριξαν σθεναρά τη διεξαγωγή αυτής της διάσκεψης.

Η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2014, τον Μάρτιο του 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της, αλλά έπρεπε να περιμένει άλλα δύο χρόνια, αφού ορισμένες χώρες ήθελαν να δουν τα Τίρανα και τα Σκόπια να ενταχθούν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Expres.mk

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ