Παραιτήθηκε ο Ντράγκι, του ζητήθηκε να μείνει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές πιθανόν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν από λίγο και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι και επιστρέφει στην βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.

Όπως αναλύει το Bloomberg, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αναφοράς επέκτειναν την άνοδό τους σε 21 μονάδες βάσης υψηλότερα την ημέρα, φθάνοντας στο 3,60%. Οι ιταλικές μετοχές κατέγραψαν πτώση, με τον δείκτη αναφοράς FTSE MIB της χώρας να υποχωρεί έως και 2,7%.

Η παραίτηση απειλεί να φέρει τη χώρα σε αναταραχή, τη στιγμή που η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση και οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν μια επερχόμενη ενεργειακή κρίση.

Οι βουλευτές -τώρα χωρίς την πειθαρχία που επιβάλλει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης- θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ