Δυο χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο στον Έβρο – Υπερπροσπάθεια να μην μπει στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και του Στρατού έχουν επικεντρωθεί για να μην περάσει το πύρινο μέτωπο στην «καρδιά» του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, που καίει την τραχεία πεύκη, το είδος πεύκου που ευδοκιμεί στην περιοχή.

Σε δυο χιλιόμετρα υπολογίζεται το μέτωπο της φωτιάς και εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα. Το Μηχανικό του Στρατού με τα μηχανήματά του στήνει αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψει το μέτωπο και να μην κινδυνεύσει με καταστροφή το μοναδικό δάσος της Δαδιάς.

https://youtu.be/jj3p855lIqg

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν και επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα του Στρατού Ξηράς.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχει σχεδιαστεί τα εναέρια μέσα να ξεκινήσουν τις ρίψεις σε δύο κύματα. Στην από αέρος επιχείρηση θα πάρουν μέρος 2 ελικόπτερα Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Οι άνεμοι στην περιοχή είναι ασθενείς, αλλά το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της βλάστησης, όπως λένε και αξιωματούχοι της πυροσβεστικής.

Καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα ξέσπασε το νέο μέτωπο στην περιοχή Βάρδα. Το πρώτο ξεκίνησε στις 10.40 το πρωί στα Άγναντα, με τις φλόγες να φτάνουν στα σπίτια. Το δεύτερο εκδηλώθηκε στις 16.45 στην περιοχή Τραγανό και στις 18.48 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Πηγάδι να εκκενώσουν προς την περιοχή Σίμιζα.

Στο τρίτο μέτωπο η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Βάρδα και επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. Στην πυρκαγιά στο Τραγανό επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα. Στο μέτωπο της φωτιάς στα Άγναντα επιχειρούν πλέον 36 οχήματα, 115 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ