Μενέντεζ: Όχι F-16 στην τουρκία λόγω… Αν. Mεσογείου, S-400, ανθρωπίνων δικαιωμάτων & επιθέσεων σε Β.Α Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μενέντεζ απείλησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Lockheed Martin Block 7, 6 δισεκατομμυρίων $ στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 το 2019 λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού S-400, εν μέσω φόβου ότι το προηγμένο σύστημα ραντάρ τους θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κατασκοπεύει τα μαχητικά αεροσκάφη stealth.

Οι Έλληνες βρήκαν έναν κρίσιμο σύμμαχο στο Menendez καθώς προσπαθούν να μπλοκάρουν την πώληση F-16 στην Τουρκία, εν μέσω επανειλημμένων τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, της συνεχιζόμενης κατοχής της Βόρειας Κύπρου και των θαλάσσιων διαφωνιών για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό θέτει την Αθήνα σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του για την πώληση των F-16 στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα, αφού η Τουρκία απέσυρε την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία. Οι Τούρκοι επιδιώκουν επίσης μια ξεχωριστή πώληση 400 εκατ. $ , για να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε επίσης αυτά τα μαχητικά», δήλωσε ο Μπάιντεν στη Μαδρίτη. «Αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε». Παραμένει ασαφές πώς σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος να πείσει τον Μενέντεζ, ο οποίος παραμένει δεσμευμένος να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να εμποδίσει την πώληση. 

Ο Μενέντεζ είπε στο Defense News τη Δευτέρα ότι παραμένει ένα σκληρό όχι για τα F-16, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να εξετάσει την πώληση εάν η Τουρκία αντιμετωπίσει ζητήματα που είχε θέσει στο παρελθόν με την Άγκυρα. Αυτές περιλαμβάνουν τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο, τη συνεχιζόμενη κατοχή των S-400, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις συνεχείς επιθέσεις κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ μαχητών στη βορειοανατολική Συρία.

Υ.Γ 

1 4

Μήπως…λέμε μήπως, στις κόκκινες γραμμές που έθεσε ο Φιλλέλλην Γερουσιαστής Μενέντεζ, θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κατ ελάχιστο και τα προαπαιτούμενα της έστω και “κουτσουρεμένης” τροπολογίας , για μη εκτέλεση εδαφικών υπερπτήσεων;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ