Νύχτα τρόμου στον Έβρο: Οι φλόγες καταπίνουν ανεξέλεγκτες το παρθένο δάσος της Δαδιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν για ένα ακόμη βράδυ οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, στον Έβρο, καθώς η πυρκαγιά προχωρά ακάθεκτη μέσα στο παρθένο δάσος της Δαδιάς, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο σημείο επιχειρούν περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, οι οποίοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε το απόγευμα στο νοτιοδυτικό τμήμα του και το οποίο, δυστυχώς, παραμένει ανεξέλεγκτο, έχοντας επεκταθεί σε μια έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του thesstoday.gr, στις φλόγες έχει τυλιχθεί το 50% του μεγάλου πυρήνα του δάσους, ο οποίος περιβάλλεται από πυκνά δέντρα και όπου προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς, που προκαλούν οι διαρκείς αναζωπυρώσεις που ευνοούνται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Εικόνα από ελικόπτερο του Στρατού

Μάλιστα, στη γενικότερη δυσκολία της πυρόσβεσης συμβάλλει και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν δρόμοι για να προσεγγίσουν τα σώματα που επιχειρούν, καθώς πρόκειται για εθνικό πάρκο. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στο σημείο έφτασαν να επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όσον αφορά δε στα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην περιοχή, ήδη διερευνούν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.).

Ειδικότερα, στην τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσον αφορά ειδικότερα στην πυρκαγιά που «σαρώνει» το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: «Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι στις 14:28 για την φωτιά στον Έβρο, ενώ αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε εξέλιξη. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα “Δευκαλίωνα” αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη. Ταυτόχρονα, επιχειρούμε σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες εναλλαγές του ανέμου, υπάρχει δυσκολία στην προσέγγιση λόγω της έντονης τοπογραφίας και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή, το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά, προς παρθένες δασικές εκτάσεις και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ