Χαλαρώνουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από δέκα ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz, Γιούρι Βίτρενκο, είχε επικρίνει δριμύτατα την επιλογή της Γερμανίας να «αναστείλει» τις κυρώσεις για την παράδοση της τουρμπίνας της Siemens στη ρωσική Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream 1.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξέρει πλέον ότι ο εκβιασμός λειτουργεί. Ας περιμένουμε λοιπόν περισσότερο εκβιασμό», είχε δηλώσει ο Βίτρενκο. Υπό τον φόβο ότι η Μόσχα θα διέκοπτε πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βερολίνο συμφώνησε να αρθούν οι κυρώσεις σε ο,τι αφορά την επισκευή και παράδοση της τουρμπίνας στη Gazprom.

Ακολούθησε η συμφωνία για το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών για την εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, που επιτρέπει όμως και στη Ρωσία να πουλάει πιο εύκολα σιτάρι και λιπάσματα σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη Παρασκευή τέθηκε επίσης σε ισχύ μια τροποποίηση του καθεστώτος των κυρώσεων της ΕΕ, ευνοϊκή για τη Μόσχα, επειδή διευκολύνει τις πληρωμές για τις ασφαλιστικές εταιρείες και άλλους φορείς όταν η ρωσική Gazprom και η Rosneft πωλούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.

Από την αρχή του πολέμου, μεγάλοι παγκόσμιοι όμιλοι όπως η Vitol και η Glencore είχαν σταματήσει να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο για λογαριασμό τρίτων ακριβώς λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αλλά τώρα, μετά τις οι αλλαγές που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες, χαλαρώνουν τους περιορισμούς και διευκολύνουν τη Ρωσία να εξασφαλίζει έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πουλώντας σε ουδέτερες χώρες.

Οι Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν ότι η χαλάρωση των δεσμών για την Gazprom και τη Rosneft αποτελεί παραχώρηση στη Μόσχα για την επανεκκίνηση των ροών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream. Αλλά η χρονική σύμπτωση είναι εντυπωσιακή και η στρατηγική εκβιασμού του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Με την τουρμπίνα της Gazprom, τις συμφωνίες για τα σιτηρά και την εξαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, οι κυρώσεις έχουν ήδη χαλαρώσει τρεις φορές.

Και η παρτίδα στο «σκάκι των κυρώσεων» συνεχίζεται, όσο η ΕΕ βλέπει ότι οι συνέπειες είναι επώδυνες και για τις δυο πλευρές.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ