Βάλια Κάλντα: Δραματική έκκληση για πυροσβεστικά ελικόπτερα Erickson

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εθνικό Πάρκο της Πίνδου (Βάλια Κάλντα) απειλεί η φωτιά που ξέσπασε χτες Κυριακή στην Ήπειρο, χωρίς να υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποια σοβαρή ένδειξη περιορισμού της από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, γεγονός που ωθεί την πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Βοβούσας του Δήμου Ζαγορίου, Εύη Τάσιου, σε μια δραματική έκκληση.

Συγκεκριμένα, μέσω του grtimes.gr, η κα Τάσιου ζητά να αποσταλούν στο σημείο ελικόπτερα τύπου Erickson, προκειμένου να βοηθήσουν στο να σβήσει η πυρκαγιά που ξέσπασε λόγω κεραυνών που έπεσαν στην περιοχή και συνεχίζει ακάθεκτη να καίει δασικές εκτάσεις, φτάνοντας «μια ανάσα» από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. «Η φωτιά ελέγχεται καθημερινά, αλλά υπάρχουν συνέχεια αναζωπυρώσεις από τα καμένα δέντρα που πέφτουν και κατρακυλούν σε χαράδρες δημιουργώντας νέες μικρές εστίες. Υπάρχει μια δύναμη 20 πεζοπόρων Πυροσβεστών που επιχειρούν καθημερινά από την Τετάρτη, όμως χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα και, συγκεκριμένα, ελικόπτερα τύπου Erickson, προκειμένου να σβήσει η φωτιά».

«Το τοπίο είναι ανάγλυφο. Προσπαθούν οι πεζοπόροι να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες, όμως επειδή το σημείο είναι ανάγλυφο και δύσβατο, είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν. Το ίδιο και τα δύο Bell που επιχειρούν από χθες. Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και με την Πολιτική Προστασία και με την Πυροσβεστική, όμως η αποστολή περισσοτέρων μέσων είναι δύσκολη, καθώς σε άλλες περιοχές καίγονται σπίτια και οι πυρκαγιές είναι μεγάλες, όπως στη Δαδιά του Έβρου», συμπληρώνει η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βοβούσας.

«Η Βάλια Κάλντα είναι το “σπίτι” μας γι’ αυτό και κάνουμε έκκληση όσο είναι ακόμη καιρός, να έρθουν τα εξειδικευμένα ελικόπτερα που μπορούν να επιχειρήσουν σε τέτοιες δύσβατες περιοχές και να σβήσουν γρήγορα τη φωτιά», προσθέτει, τονίζοντας πως η ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί στα γύρω χωριά από τους καπνούς είναι πραγματικά αποπνικτική…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ