Αλβανία: Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου από Αλβανούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισε να παραμένει υψηλός ακόμη και τον Μάιο του 2022, αν και με μείωση σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2021, ενώ ως πεντάμηνο είναι πολύ υψηλότερος από τον την ίδια περίοδο του 2021, όταν οι μετακινήσεις ήταν ακόμη περιορισμένες λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Μάιο του τρέχοντος έτους υπήρξαν συνολικά 920 αιτήσεις ασύλου (πρώτη και εκ νέου αιτήσεις), μη συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου τα στοιχεία δεν αναφέρονται πλέον από τον Νοέμβριο του 2020. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός αιτήσεων από τον Ιανουάριο.

Συνολικά καταγράφηκαν 3.850 αιτήσεις και επανεγγραφές για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση 108% σε σχέση με το πρώτο 5μηνο του περασμένου έτους, όταν οι μετακινήσεις ήταν ακόμη περιορισμένες λόγω της πανδημίας.

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους σημειώθηκε ισχυρή αύξηση των αιτήσεων και των εκ νέου αιτήσεων, με κορύφωση τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει η πιο προτιμώμενη χώρα για τους Αλβανούς αιτούντες άσυλο, λόγω των κοινωνικών διευκολύνσεων που προσφέρει. Σχεδόν δύο χιλιάδες άτομα, ή το 50% του συνόλου, υπέβαλαν αίτηση στη Γαλλία για πρώτη φορά ή υπέβαλαν ξανά αίτηση τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Δεύτερη είναι η Γερμανία, με το 22% των συνολικών αιτήσεων, η Ιταλία 9,2%, η Ελλάδα 10,2% και το Βέλγιο 4%.

Gazeta Shqiptare

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ