Ποιοι φόροι λήγουν σήμερα – Τι ισχύει για την επιστρεπτέα προκαταβολή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφτασε η «ώρα της λυπητερής» για χιλιάδες φορολογούμενους, καθώς σήμερα Παρασκευή 29/7, θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών για να μην είναι εκπρόθεσμες, και αναγκαστούν να χρεωθούν με επιπλέον χρήματα.

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και της ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών της επιστρεπτέας προκαταβολής, ωστόσο όσοι φορολογούμενοι προχώρησαν ήδη στις παραπάνω ενέργειες θα πρέπει μέχρι σήμερα να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και τις πρώτες δόσεις για την επιστρεπτέα που εισέπραξαν.

Οι νέες καταληκτικές προθεσμίες

Φόρος εισοδήματος: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 8 μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος για όσους έχουν ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση. Η καθεμία από τις υπόλοιπες επτά δόσεις θα πρέπει να πληρωθεί την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023. Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έχουν χρονικό περιθώριο να το πράξουν έως τις 31 Αυγούστου 2022

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σήμερα λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και στους οποίους το εκκαθαριστικό με το τελικό ποσό της οφειλής έχει αναρτηθεί στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet έως τις 25 Ιουλίου. Εφόσον η οφειλή αποπληρωθεί σε μία δόση χορηγείται έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Πληρωμή της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Η κάθε μία από τις επόμενες επτά καταβάλλεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου

Φόρος εισοδήματος: Καταβολή δύο μηναίων δόσεων του φόρου εισοδήματος Ιουλίου και Αυγούστου τόσο για τους φορολογούμενους που θα εκμεταλλευθούν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου 2022 όσο και για αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωσης αλλά δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην αποπληρωμή του φόρου. Σε κάθε περίπτωση όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής θα έχουν έκπτωση 3%

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πληρωμή δύο δόσεων για οφειλές από την επιστρεπτέα προκαταβολή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που μέχρι τις 25 Ιουλίου 2022 δεν είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής χάνουν την έξτρα έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του κρατικού δανείου.

ΕΝΦΙΑ: Καταβάλλεται η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ