Γολγοθάς η συνταγογράφηση για καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με επιστολή τους στον Πλεύρη οι ανασφάλιστοι ασθενείς ζητούν να μην εξηπηρετούνται αποκλειστικά από δημόσιες δομές.

Η βιασύνη και η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Υγείας διαχειρίστηκε το ζήτημα της συνταγογράφησης των ανασφάλιστων ασθενών μόνο στις δημόσιες δομές υγείας έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων αλλά και αντιδράσεων.

Με επιστολή τους προς τον Θάνο Πλεύρη τόσο το προεδρείο του Συλλόγου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν ζήτησαν χθες να εξαιρεθούν από την υποχρέωση συνταγογράφησης μόνον από δημόσιες δομές Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι καρδιοπαθείς ζητούν την άμεση διευθέτηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό πασχόντων από ποικίλες μορφές καρδιοπάθειας. Υφίστανται επιπλέον ταλαιπωρία στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο και η ζωή τους από τον συγχρωτισμό.

Όπως αναφέρουν, οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων υγειονομικών δομών αποκλειστικά και μόνο για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ως την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπήρχε η δυνατότητα παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και από ιδιώτες ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο η υγεία καρδιοπαθών

Από την υποχρέωση -σημειώνουν- εξαιρούνται αρκετές ευπαθείς κατηγορίες ασθενών, αλλά όχι οι καρδιοπαθείς, παρά μόνον τα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και όσοι φέρουν πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 80%. Ως προς τον έλεγχο της δαπάνης, προτείνουν να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΟΠΥΥ. «Το να τίθεται σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο η υγεία καρδιοπαθών συμπολιτών μας λόγω του παρατηρούμενου συνωστισμού, αλλά και η σωματική και η ψυχική ταλαιπωρία την οποία συνεπάγεται η εν λόγω διαδικασία είναι κάτι το οποίο, κ. υπουργέ, δεν θα πρέπει να επιτρέψετε», αναφέρουν.

Αντίστοιχο αίτημα απέστειλε στον Θάνο Πλεύρη και η ΡευΜΑζήν, αναφέροντας ότι τα άτομα με ρευματικά νοσήματα θα ταλαιπωρηθούν πολύ, καθώς η ειδικότητα του ρευματολόγου στα νοσοκομεία είναι σε έλλειψη, ενώ σε κάποιες περιοχές απουσιάζει εντελώς. Παράλληλα διαμαρτύρεται γιατί οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρούμενες από τον ΦΕΚ ομάδες λόγω μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή και καλεί το υπουργείο σε διάλογο. «Αν δεν υπάρξει άρση της εν λόγω απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ