Συντρίμμια τεράστιου πυραύλου είναι πιθανό να πέσουν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κρήτη και η βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην πιθανή τροχιά πρόσκρουσης.

Σε διαδικασία συντριβής στον πλανήτη μας βρίσκεται ένας τεράστιος κινεζικός πύραυλος, με τη χώρα μας να είναι πιθανό να… υποδεχτεί τα συντρίμμια του στις 30 ή 31 Ιουλίου, με επικρατέστερες περιοχές τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (European Union Aviation Safety Agency – EASA), πρόκειται για έναν πύραυλο Long March 5B με την κωδική ονομασία CZ-5B, που είχε απογειωθεί στις 24 Ιουλίου, με το CNN να αναφέρει ότι ο εν λόγω πύραυλος μετέφερε εργαστηριακή μονάδα στο διαστημικό σταθμό που δημιουργεί η Κίνα. Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, όμως ο πύραυλος που μετέφερε το φορτίο δεν συνεχίζει το ταξίδι και πέφτει πίσω στη Γη.

Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αναστάτωση, καθώς είναι μια συνηθισμένη διαδικασία όταν πραγματοποιούνται διαστημικά ταξίδια, να επιστρέφουν οι πύραυλοι, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν επιτάχυνση στο εκάστοτε διαστημόπλοιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, μιλάμε για έναν πύραυλο μήκους 30 μέτρων, ο οποίος ζυγίζει περίπου 22 τόνους και ως εκ τούτου θεωρείται αρκετά δύσκολο να διαλυθεί σε πολύ μικρά κομμάτια, όση ώρα περιστρέφεται στην τροχιά της Γης.

Επιπλέον, δεν διαθέτει το καθιερωμένο σύστημα ελέγχου που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να δώσει μια προκαθορισμένη πορεία πρόσκρουσης. Έτσι, το αντικείμενο «μπαίνει» ανεξέλεγκτο στην Γη και είναι αβέβαιο το σημείο πρόσκρουσης του…

pyravlos

Στον χάρτη της EASA φαίνεται οι τροχιές του πυραύλου (με το πράσινο) να περνούν πάνω από κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, αλλά και σε περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας (με κόκκινο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ