Τεράστια δικαστική ανατροπή: Δικαιούνται τη σύνταξη και ασφαλισμένοι με μεγάλα χρέη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστια δικαστική ανατροπή στη νομοθεσία αποτελεί η απόρριψη έφεσης του ΕΦΚΑ κατά μίας συνταξιούχου με οφειλές 86.000 ευρώ.

Μια τεράστια δικαστική ανατροπή στη νομοθεσία που αφορά το δικαίωμα σύνταξης σε ασφαλισμένους με οφειλές προς τα Ταμεία έκρυβε η απόφαση «βόμβα» που εκδόθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Με την υπ’ αριθμόν 2309/2022 απόφασή του το 9ο Τριμελές Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών απέρριψε έφεση του ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένης, η οποία είχε οφειλές, κατά τον ΕΦΚΑ, στον ασφαλιστικό οργανισμό, ύψους 86.000 ευρώ, μετά την προσθήκη τελών και προσαυξήσεων.

Όπως ορίζει ο νόμος, ο ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ) είχε αναστείλει την καταβολή της σύνταξης στην ασφαλισμένη λόγω ανεξόφλητης της ανωτέρω οφειλής της. Η ασφαλισμένη, επικαλούμενη τη δεινή οικονομική της κατάσταση και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ζήτησε με προσφυγή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να της χορηγηθεί σύνταξη έστω και με υπολογισμό λιγότερων ετών ασφάλισης, άλλως να καταβάλει την οφειλή της σε δόσεις ή έστω να της χορηγηθεί σύνταξη για τα έτη που θεωρούνταν ότι έχει καταβάλει εισφορές.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 16015/2020 απόφασή του είχε κάνει δεκτή την προσφυγή της συνταξιούχου, δικαιώνοντάς την και υποχρεώνοντας τον ΕΦΚΑ να της καταβάλει κανονικά τη σύνταξή της, όμως ο ΕΦΚΑ έκρινε σκόπιμο να ασκήσει έφεση. Επί της έφεσης του ΕΦΚΑ εκδόθηκε η σημαντική απόφαση 2309/2022 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που απέρριψε την έφεση του ασφαλιστικού οργανισμού και του επέβαλε μάλιστα και τα δικαστικά έξοδα της εφεσίβλητης συνταξιούχου. Έτσι, ισχύει η πρωτόδικη απόφαση 16015/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε τη συνταξιούχο, η οποία έχει πραγματοποιήσει 46 χρόνια ασφάλισης!

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ορίζει ο νόμος, οι ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον το ύψος των χρεών δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ύψος. Ειδικότερα, το πλαφόν έχει οριστεί σε 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και σε 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

Επιπλέον, με ρύθμιση που ψηφίστηκε την άνοιξη ορίζεται ότι έλεγχος οφειλών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα όρια οφειλών, θα γίνεται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Αν διαπιστωθεί ότι ο ασφαλισμένος έχει υψηλότερες οφειλές, του δίνεται προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για να εξοφλήσει το σύνολο ή μέρος των οφειλών του, ώστε αυτές να μειωθούν κάτω από τα όρια αυτά. Εφόσον ο ασφαλισμένος πέσει κάτω από το πλαφόν, θα καταβάλει το υπόλοιπο της οφειλής του σε 30 ισόποσες δόσεις μέσω παρακράτησης της σύνταξής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ