Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Παρέμβαση Δενδια για Σερβια και Κοσοβο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί στο Κόσοβο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει απολύτως την ελληνική διπλωματία. Δε θυμάμαι πόσες φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, έχω επισκεφθεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι. Και επίσης, η Ελλάδα ως γνωστόν συμμετέχει στην KFOR, στην ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο. Αυτό λοιπόν το οποίο απαιτείται είναι περίσκεψη, είναι τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι, επίσης, το περιβάλλον εκείνο το οποίο θα επιτρέψει στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να συζητήσουν και να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Η χώρα μας, ως έντιμος συνομιλητής στα Βαλκάνια, θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Βιενταμέζο ομόλογο του, Μπουί Θαν Σον, συζήτησαν για τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Βιετνάμ, μετά από την επίσκεψη εδώ της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να συναντηθώ καταρχάς με τον Υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, κ. Bui Thanh Son, και αργότερα θα γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας. Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις, τις οικονομικές μας σχέσεις, αλλά επίσης και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεμάτων», είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) συνδέει την Ελλάδα και το Βιετνάμ.

«Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», πρόσθεσε.

Όπως είπε, συζήτησαν και για μια άλλη σειρά συνεργασιών στο μορφωτικό επίπεδο και στο επίπεδο του αθλητισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ