Επι ποδός πολέμου η Κίνα για την επίσκεψη της Πελόζι στη Ταιβαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου πολεμικών επιχειρήσεων της Κίναςεξέδωσε μια ισχυρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης σχετικά με την πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν ένα βίντεο σήμερα, καθώς η Κίνα γιορτάζει την επέτειο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της (PLA).

Το βίντεο, που περιλαμβάνει πλάνα από διάφορες ασκήσεις και στρατιωτικές μονάδες, παροτρύνει τους στρατιώτες να «σταθούν σε σχηματισμό μάχης, να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν κατόπιν εντολής, να θάψουν όλους τους εισβολείς εχθρούς»!

Η απειλή ενισχύθηκε περαιτέρω από τον Yi Cao, ένα από τα «γεράκια» της κινεζικής διπλωματίας ο οποίος δημοσίευσε το μήνυμα στο Twitter, όπου επανέλαβε την προειδοποίηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο σχετικά με τη φημολογούμενη επίσκεψη της Πελόζι.

«Το  ΥΠΕΞ προειδοποιεί ξανά τις ΗΠΑ να μην στείλουν την Πρόεδρο Πελόζι στην Ταϊβάν: Παίζοντας με τη φωτιά σίγουρα θα καείς!» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η ρητορική αυτή έρχεται εν μέσω της φημολογούμενης επικείμενης επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν, η οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, παρότι το CNN τη θεωρεί σίγουρη.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ενδέχεται να φτάσει στο νησί την Τρίτη και οι κρατήσεις ξενοδοχείων για αυτήν και το πλήρωμά της έχουν ήδη γίνει.

Η Ταϊβάν είναι αυτοκυβερνούμενη από το 1949, μετά την φυγή της εθνικιστικής κυβέρνησης της Κίνας στο νησί, μετά την ήττα της στον εμφύλιο πόλεμο. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της χώρας.

Στην πολεμική ρητορική της Κίνας συμμετέχει και δημοσιογράφος με έδρα το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μεταξύ άλλων θυμίζει μια παλιά κινέζικη παροιμία: «Μπορείτε να αποφύγετε έναν καυγά αν έχετε αρκετή ικανότητα μάχης» και παραθέτει φωτογραφίες και βίντεο του κινεζικού στρατού.

Ενώ πάντως η Ουάσιγκτον συμφωνεί με την πολιτική «Μίας Κίνας» του Πεκίνου στα χαρτιά, διατηρεί ισχυρούς ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, συμμετέχοντας σε στενή στρατιωτική συνεργασία με το νησιωτικό έθνος.

Το Πεκίνο ξεκίνησε χθες μια μεγάλης κλίμακας άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, καθώς η Πελόζι αναχώρησε για τη Χαβάη το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατευθυνόμενη τελικά προς αρκετούς προορισμούς σε όλη την Ασία. Η δημόσια λίστα με τους προορισμούς για την περιοδεία της δεν περιελάμβανε το νησί.

Ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, υποστήριξαν ότι η Πελόζι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιήσει «δικαιολογίες έκτακτης ανά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ