Ταϊβάν: Καλωσόρισμα σε Πελόζι με μήνυμα στον υψηλότερο πύργο της Ταϊπέι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υψηλότερο κτίριο στην Ταϊβάν, ο πύργος Ταϊπέι 101 καλωσόρισε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να προσγειωθεί σύντομα, σε μια επίσημη επίσκεψη με μεγάλο ρίσκο που φέρνει σε οριακό σημείο τις σινοαμερικανικές σχέσεις και τις παγκόσμιες ισορροπίες.

«Νάνσι Πελόζι, καλώς ήρθες στην Ταϊβάν. Ευχαριστούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Από νωρίς το πρωί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την Ταϊβάν μαχητικά κινεζικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, εν αναμονή της άφιξης της κ. Πελόζι. Κινέζοι σχολιαστές καλούν τον στρατό να καταρρίψει το αεροπλάνο.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, διεμήνυσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα πως «όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε χθες, Δευτέρα, πως εάν η Πελόζι γίνει η πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια, η Κίνα «δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα». Είναι βέβαιο πως ούτε ο Σι ούτε ο Μπάιντεν θα ήθελαν μία σύγκρουση που θα προκαλούσε ακόμη χειρότερο πόνο στις δοκιμαζόμενες οικονομίες τους. Όμως αυτό έλεγαν οι αναλυτές και για τον Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ