Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ – Ηγετική μορφή με φανατικούς εχθρούς και φίλους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακάριος (κοσμικό όνομα: Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος) (Πάνω Παναγιά Πάφου, 13 Αυγούστου 1913 – Λευκωσία, 3 Αυγούστου 1977) ήταν Ελληνοκύπριος επίσκοπος και πολιτικός που διατέλεσε αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 μέχρι το θάνατό του και πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι το θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977.

Διαβάστε τη συνέχεια της βιογραφίας του ΕΔΩ

Κυπρίων Έργα: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Σειρά ντοκιμαντέρ με τον Στέλιο Γεωργίου

.

.

Βίντεο από: Κυπρίων Έργα

Ο αδελφός μου ο Μακάριος (Μαρία Μούσκου)

Αφιέρωμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο (από το αρχείο της ΕΡΤ)
Έρευνα-ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βενάρδος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Έτος παραγωγής: 1987

Εκπομπή της σειράς επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ «ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο για τα 10 χρόνια από το θάνατό του, η οποία προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 3 Αυγούστου 1987.

Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν προσωπικά, καθώς και φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα σκιαγραφείται η ζωή και το πορτρέτο του ηγέτη της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Συγγενείς και συνεργάτες του αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του με κεντρική αφηγήτρια την αδελφή του Μαρίας ενόσω η εκπομπή παρακολουθεί σημαντικούς σταθμούς της πορείας του: ξεκινώντας από τα νεανικά του χρόνια, την ένταξή του ως δόκιμου μοναχού στην Μονή Κύκκου, τις σπουδές του στην Αθήνα, τα χρόνια που υπηρέτησε ως διάκονος στον ναό της Αγίας Ειρήνης της Αιόλου, καθώς και την πολιτική του δράση ως πρώτου προέδρου της Κ.Δ. και εθνικού ηγέτη του Ελλήνων του νησιού, μέχρι το θάνατό του συνεπεία καρδιακής προσβολής.

Τις αφηγήσεις πλαισιώνουν πλάνα αρχείου, υλικό από τις ταινίες των Β. Ιωαννίδη «Μακάριος. Η μεγάλη πορεία» (1977) και Α. Ροδίτη –Μ. Γεωργιάδη «Λευκωσία», καθώς επίσης και ηχητικά ντοκουμέντα με τη φωνή του Μακάριου.

Στην εκπομπή λαμβάνουν μέρος οι: Μαρία Μούσκου -Χατζηκλεοβούλου, Γλαύκος Κληρίδης, Σπύρος Κυπριανού, Τάσσος Παπαδόπουλος, Βάσος Λυσσαρίδης, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Α΄, Παπασταύρος Παπαγαθαγγέλου,, Νίκος Θρασυβούλου, Εζεκίας Παπαϊωάννου, Νίκος Μουσιούτας, Μαργαρίτα Δαλμάτη, Πάτροκλος Σταύρου, Ουρανία Κοκκίνου, Ανδρέας Καννάουρος, Αδάμος Χαρίτωνος Ναϊμ Χαμίτ κ.ά.

.

.

Βίντεο από: Ραδιοφωνικές Μαρτυρίες

Aρχιεπίσκοπος Μακάριος (1997)

Απόσπασμα από το ιστορικό ντοκιμαντέρ για την πολυκύμαντη ζωή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Με σπάνιο οπτικό υλικό, ντοκουμέντα και μοναδικές μαρτυρίες. Προβλήθηκε από την τηλεόραση του Αντέννα στην επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μακαρίου.

.

.

Βίντεο από: Αργύρης Ντινόπουλος Argyris Dinopoulos

Αρχιεπίσκοπος Εθνάρχης Μακάριος Γ’ – Ντοκιμαντέρ

.

.

Βίντεο από: Nearchos_Koursaros

ΔΗΜΟΦΙΛΗ