Διπλάσια τα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ωστόσο το φαινόμενο εξακολουθεί να μην προκαλεί ανησυχία. Και αυτό, γιατί η κυκλοφορία του παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Εντοπίστηκαν συνολικά 25 περιστατικά λοίμωξης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονταν σε 13.

Τα κρούσματα εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία και μέχρι στιγμής δεν εμπνέουν ανησυχία. Ειδικότερα, λοιμώξεις έχουν καταγραφεί στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης, εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο ότι φέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 19 από τους 25 ασθενείς παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα, ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι τα 73 έτη.

Βάσει των αποτελεσμάτων της οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζεται νοσηλεία αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί). Όπως αναφέρει το ECDC, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί αυτό το διάστημα στην Ιταλία, στη Σλοβακία και τη Σερβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ