Ριτα Σακελλαριου: Έφυγε απο τη ζωη σαν σημερα το 1999

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρίτα Σακελλαρίου (22 Νοεμβρίου 1934 – 6 Αυγούστου 1999) ήταν Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. Θεωρείται ως η βασίλισσα του λαϊκού τραγουδιού και μια από τις μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού.

Γεννήθηκε στην Σητεία της Κρήτης στις 22 Νοεμβρίου 1934. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη λαϊκή συνοικία των προσφυγικών των Ταμπουρίων στο Κερατσίνι. Έχασε τον πατέρα της στον εμφύλιο πόλεμο και αναγκάστηκε να παντρευτεί. Από τον γάμο της απέκτησε δυο παιδιά.

Ως τραγουδίστρια πρωτοεμφανίστηκε στο Μύλο, στο Πέραμα. Εκεί την ανακάλυψε ο Στέλιος Χρυσίνης που της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Έπειτα βρέθηκε στο Φαληρικό, στις Τζιτζιφιές, να κάνει σεγκόντα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου, με τους οποίους συνεργάστηκε οχτώ χρόνια και λίγο αργότερα έγινε «πρώτο όνομα» στην Τριάνα του Χειλά με το τραγούδι Ιστορία μου, αμαρτία μου.

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» που την έκανε πρώτο όνομα. Γνωστά τραγούδια της είναι επίσης τα «Αν κάνω άτακτη ζωή», «Αυτός, ο άνθρωπος αυτός», «Σώσε με», «Μια ζωή πληρώνω» και άλλα.

Στο μεταξύ, είχε γνωρίσει το δεύτερο σύζυγό της, τον παλαιστή Σιδηρόπουλο, με τον οποίο άνοιξαν το κέντρο Κουίν Αν στην εθνική οδό.

Από τα τραπέζια του πέρασαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, όπως ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Σπύρος Άγκνιου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Αντονι Κουίν και η Μελίνα Μερκούρη, για να απολαύσουν τα σουξέ της Ρίτας: Παράνομή μου αγάπη, Κάθε ηλιοβασίλεμα, Αν κάνω άτακτη ζωή.

FBE5432A B410 4B79 8B8C 9E2A3BD3AE61

Πιστός θαυμαστής της ήταν βέβαια και ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήθελε πάντα να του τραγουδά και να χορεύει το Αυτός ο άνθρωπος, αυτός. Η χρυσή εποχή του Κουίν Αν κράτησε πέντε χρόνια, όσο και ο δεύτερος γάμος της, από τον οποίο απέκτησε ακόμα τρία παιδιά.

Το 1998 συμμετείχε στη σειρά του Mega, Δύο Ξένοι.

Το βράδυ πριν πεθάνει, ζήτησε από το Λάκη Κορρέ, να της βάψει τα νύχια στο δεξί της χέρι. Σαν να μην την αφορούσε ο θάνατος, σαν να μην τον φοβόταν. Τελευταία φράση της ήταν, «Αχ, Λάκη, κι είχα τόσα ακόμη να κάνω!» Έφυγε από την ζωή στις 6 Αυγούστου του 1999, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

wikipedia, sansimera

Ρίτα Σακελλαρίου: 6 Αυγούστου 1999… Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Χάριν Ευφωνίας: Ρίτα Σακελλαρίου (17/02/2018)

Σειρά μουσικών εκπομπών που παρουσιάζει σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς με μεγάλη προσφορά στην ελληνική μουσική και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

.

.

Hellenic Parliament TV

ΔΗΜΟΦΙΛΗ