Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Κικίλιας: Ένα εκατομμύριο επισκέπτες την εβδομάδα θα υποδέχεται η Ελλάδα, ο τουρισμός αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Οι σχεδόν 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο...

Θρίλερ χωρίς τέλος: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο που περιείχαν οι ρωσικοί αγωγοί

Η Σουηδική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή...

Κλείνουν οι αιτήσεις για τους ανέργους για το Προγραμμα με επιδότηση 14.800 ευρώ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τους παρακάτω όρους:Να...

Η Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες της ΕΕ πιέζουν για πλαφόν στο Φυσικο αεριο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τής...

Ανεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης

Για «πάταξη» των φαινομένων αισχροκέρδειας στα καυσόξυλα μιλά το...

Ξεψύχησε μέσα στη ΜΕΘ μόλις έμαθε πως βγήκε σε πλειστηριασμό το σπίτι της

Μια 56χρονη κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ...

Προκλητικές αυξήσεις αμοιβών στους διοικητές των Κέντρων Πρόνοιας

Σε νέες προκλητικές αυξήσεις μετακλητών διοικητών φορέων προχωρά η...

Αυξήσεις-φωτιά στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν περισσότεροι από 1200000 μη μισθωτοί

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το...

Τι θα πληρώσουμε για να ζεσταθούμε αυτόν τον χειμώνα

Τι θα πληρώσουμε για να ''ζεσταθούμε'' αυτόν τον χειμώνα,...

Ποτε μπαίνουν οι συντάξεις αυτο τον μήνα

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου,...

Κοροϊδία η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Από ακατανόητη έως ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί η παραίνεση...

Τα 12 ελληνικά νησιά που βούλιαξαν από κόσμο φέτος το καλοκαίρι

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Κικίλιας: Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό άγγιξαν τα 3,7 δις ευρώ

Αναφορά στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής...

Την εκτίμηση ότι φέτος ο τουρισμός απέδειξε ότι αποτελεί όντως τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και μπορεί όχι απλώς να ενισχύει την εθνική οικονομία αλλά και να της προσφέρει σημαντική στήριξη σε συνθήκες πολύ δύσκολες, εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εξαιρετική πορεία που διαγράφει μέχρι αυτή τη στιγμή o τουρισμός στη χώρα μας.

Όπως είπε, κάθε εβδομάδα που διανύουμε η Ελλάδα θα υποδέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο οι αφίξεις ξεπερνούσαν κάθε εβδομάδα τις 900.000», επεσήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Τα νούμερα των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων επιβεβαιώνουν τα τεράστια άλματα του τουρισμού φέτος. Και μόνο το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του 2019 αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες μας στο υπουργείο Τουρισμού έχουν αποδώσει τα μέγιστα. Γιατί το ’19 ήταν, πράγματι, μια πάρα πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ήταν μια χρονιά «ανέφελη», χωρίς προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τουριστικό μας προϊόν. Αντιθέτως, το 2022 έχουμε πανδημία, πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή κρίση και απώλειες εκατομμύρια ταξιδιωτών που έρχονταν στο παρελθόν από Ρωσία, Ουκρανία αλλά και από την τεράστια αγορά της Κίνας που παραμένει κλειστή λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, με σκληρή και ομαδική δουλειά, με στρατηγική, στοχευμένο σχεδιασμό αλλά και έγκαιρες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε μια-μια όλες τις φετινές δυσκολίες, καταφέραμε να προσεγγίσουμε ή ακόμα και να ξεπεράσουμε σε κάποιους προορισμούς τις επιδόσεις του 2019».

«Ο τουρισμός αποτελεί όντως τη ”βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας»

Ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε στην συνέχεια: «Φέτος, λοιπόν, ο τουρισμός φανέρωσε ότι αποτελεί όντως τη ”βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας και μπορεί όχι απλώς να ενισχύει την εθνική οικονομία αλλά και να της προσφέρει σημαντική στήριξη σε συνθήκες πολύ δύσκολες όπως αυτές που έχουν, δυστυχώς, διαμορφωθεί σε όλη την Ευρώπη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν αναγκάστηκε λόγω των πολλαπλών κρίσεων να κατεβάσει τον πήχη που είχε βάλει για τα τουριστικά έσοδα, αλλά αντιθέτως, βλέποντας το πολύ ισχυρό σήμα που έχει φέτος ο τουρισμός, αναθεώρησε τις αρχικές προβλέψεις του προς τα πάνω. Την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν στο Κράτος τη δυνατότητα να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία, και επιπλέον να έχει πολύτιμες εφεδρείες για τον χειμώνα που έρχεται. Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος μας στο Υπουργείο Τουρισμού, για αυτό τον σκοπό εργαστήκαμε και παλέψαμε. Για να στηρίξουμε την οικονομία, να ενισχύσουμε τη μέση ελληνική οικογένεια, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση».

«Τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

Παραμένοντας στις πρωτόγνωρες επιδόσεις που σημειώνουν οι ελληνικοί προορισμοί φέτος, ο Βασίλης Κικίλιας εστίασε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναφέροντας ότι τον Ιούλιο στην εν λόγω περιφέρεια καταγράφηκε αλματώδης αύξηση στις αφίξεις – +20% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του ’19 – με 17.500 διεθνείς πτήσεις και περισσότερους από 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απώλειες που είχε φέτος η Ελλάδα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι μετά την τεράστια κρίση που προκάλεσε τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία στον τουρισμό, επέστρεψαν δυναμικά οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Σκανδιναβίας και άλλων χωρών.

«Το σημαντικό όμως είναι ότι με σειρά επαφών που προηγήθηκαν το φθινόπωρο και το χειμώνα και με την επίτευξη στρατηγικών συμφωνιών καταφέραμε όχι μόνο να ενισχύσουμε περαιτέρω το τουριστικό μας προϊόν σε αυτές τις αγορές αλλά και να προσθέσουμε και άλλους σημαντικούς παίκτες» εξήγησε και συνέχισε:

«Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ΗΠΑ. Ήταν ένα τεράστιο στοίχημα να καταφέρουμε να φέρουμε από τις αρχές Μαρτίου τόσες χιλιάδες Αμερικανούς στη χώρα μας οι οποίοι είναι high spenders ταξιδιώτες, μένουν πολλές ημέρες στην Αθήνα και σε πολλούς προορισμούς όχι μόνο της νησιωτικής αλλά και της ηπειρωτικής χώρας, ξοδεύοντας πολλά χρήματα και ενισχύοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες. Τον Ιούνιο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ ήταν αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2019, 32% αύξηση καταγράφηκε από την Αυστρία, 24% από το Ισραήλ. Η Ελλάδα φέτος είναι νούμερο 1 προορισμός για τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, το Ισραήλ, πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών από τα Βαλκάνια, και στις 3 πρώτες θέσεις σε Γερμανία και Σκανδιναβία».

«Ενδείξεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου»

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος του έτους. «Τώρα έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να φέρουμε στη χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερους ταξιδιώτες από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έχω ήδη ξεκινήσει τις επαφές με φορείς, tour operators, συναντήθηκα με τον Γερμανό Πρέσβη ενώ την περασμένη εβδομάδα είδα και τους Πρέσβεις της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσω επισκέψεις σε αυτές τις χώρες, έτσι ώστε να ”χτίσουμε” προσεκτικά και μεθοδικά αυτό το εγχείρημα» είπε και συμπλήρωσε:

«Οι Γερμανοί συνταξιούχοι- δεδομένου ότι δεν έχουν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις- μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να απολαύσουν ένα γλυκό χειμώνα σε πανέμορφες περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, με τη διαμονή να τούς κοστίζει λιγότερο απ’ ότι αν έμεναν στα σπίτια τους όπου θα ήταν αναγκασμένοι να δαπανούν από νωρίς το φθινόπωρο υπέρογκα χρηματικά ποσά για τη θέρμανση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον, από τις σκανδιναβικές χώρες υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό που βασίζεται στην περιήγηση στα αρχαιολογικά μνημεία, στον πολιτισμό και στις τέχνες. Αυτό το είδος τουρισμού δεν έχει εποχή και νομίζω ότι δεν υπάρχει ιδανικότερος προορισμός από την Ελλάδα. Επίσης επενδύουμε στο city break ώστε οι πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα να έχουν τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Ο Βασίλης Κικίλιας κατέληξε με μία αναφορά στους στόχους μετά από μία τόσο καλή χρονιά: «Είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η οικολογία, να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια και να χτίσουμε μια οικολογική συνείδηση για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Νομίζω ότι το 2023, το προπαιτούμενο για να επιλέξει ένας ταξιδιωτης τον προορισμό του για διακοπές θα είναι η χώρα να ακολουθεί πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία- εγκαταλείπει το ρωσικό MIR;

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, ακολουθώντας τις ιδιωτικές, αρνήθηκαν...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Σάλος με τον Νίκο Χατζηνικολαου και την αναφορά του στον Θανάση Βεγγο στην εκπομπή του...

Με δυσκόλεψαν πολλοί, υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε και με στεναχωρεί πολύ αυτό. Μιλάω για τον Θανάση Βέγγο. Δεν ήθελε να μιλάει, ενώ είχαμε πολύ καλή φιλία, επικοινωνία και σχέση, δεν τα κατάφερα.

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...