Σήμερα το εθνικό μνημόσυνο του Ισαάκ και του Σολωμού: Χιλιάδες μοτοσυκλετιστές στην Πορεία Μνήμης για τους ήρωες μας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με συγκέντρωση των μοτοσικλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος, 26 χρόνων από τις δολοφονίες από τους Τούρκους, των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Φωτογραφία μέσω ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου

Στο οδόφραγμα της Δερύνειας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μία παράλληλη αντικατοχική εκδήλωση. Εκεί είχε τερματίσει η φετινή πορεία μοτοσικλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, καθώς σήμερα τελείται στο Παραλίμνι το ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤΕΝΝΑ Κύπρου, έγινε μεγαλειώδης εκδήλωση με χιλιάδες κόσμου να αποτίει φόρο τιμής στους ηρωωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Περίπου 1.500 μοτοσικλέτες από κάθε άκρη της ελεύθερης Κύπρου κατέληξαν στο οδόφραγμα Δερύνειας, με πέραν των 3.000 ατόμων ντυμένων στα λευκά, συμμετέχουν και φέτος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισάακ-Σολωμού».

Της μεγαλειώδους πορείας που προηγήθηκε, προπορευόταν η μοτοσικλέτα του ηρωωμάρτυρα Τάσου Ισάακ, και με κεντρικό σύνθημα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι δολοφόνοι των δυο ηρώων να οδηγηθούν επιτέλους ενώπιον της δικαιοσύνης, και να εκτελεστούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Κεντρικό σύνθημα της φετινής χρονιάς, «Από την Μικρά Ασία, στην Κερύνεια και την Αμμόχωστο», με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Εκτός από τους μοτοσικλετιστές, πλήθος κόσμου έφθασε από νωρίς στο απόγευμα στο οδόφραγμα της Δερύνειας, και κυματίζοντας σημαίες του «Δεν Ξεχνώ», διατράνωσαν το αίτημα και τον πόθο της απελευθέρωσης των κατεχόμενων εδαφών, με φόντο το βουβό Βαρώσι, που οι Αττίλες επιχειρούν εποικίσουν το τελευταίο διάστημα.

Το οδοιπορικό της πορείας της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» που άρχισε με κατάθεση στέφανων στο μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού, προχώρησε προς τη Λευκωσία, κάνοντας αρχικά στάση στο οδόφραγμα Αστρομερίτη.

Η πορεία των μοτοσικλετιστών πέρασε μέσω των χωριών Δένεια και Μάμμαρι, που είναι στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια πραγματοποίησε στάση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Συμβολικές στάσεις έγιναν και στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλλας και οδού Λήδρας.

Η πορεία χθες, άρχισε με προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία σε όλες τις επαρχίες με τελική πορεία προς την Ελεύθερη Αμμόχωστο και το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου θα διανυκτερεύσουν για να παραστούν σήμερα στο μνημόσυνο των δυο ηρώων που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τον Τούρκο κατακτητή.

Η φετινή πορεία είναι συνδεδεμένη και με τα εκατό χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή του 1922 γι’ αυτό και η πορεία ξεκίνησε από το «Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατικού Ελληνισμού», για τα εκατό χρόνια από την καταστροφή.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, “από τη Μικρασία στην Κερύνεια κι από τη Λευκωσία στην Αμμόχωστο, η μνήμη επικρατεί στον αγώνα εναντίον της λήθης”

“Οι μεγάλες πορείες από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου κουβαλούν το μήνυμα της αξιοπρέπειας, το μήνυμα του Τάσου και του Σολωμού. Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού καλεί σε διαρκή αγώνα περηφάνειας. Όλα είναι συνειδητά. Όλοι στο οδόφραγμα της Δερύνειας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/poreia-mnimis-gia-ta-26-hronia-apo-tis-dolofonies-ton-isaak-solomoyfotobinteo

hellasjournal.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ