Ο Λίβανος απορρίπτει τις πιέσεις των ΗΠΑ και στρέφεται στο Ιράν για πετρέλαιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να μας αποτρέψουν χωρίς όμως να μας δίνουν κάποια εναλλακτική»!

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε με τον Ιρανό πρεσβευτή στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα και συμφώνησε σε μια προσφορά «δωρεάν καυσίμων» από το Ιράν, όπως αποκαλύπτουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου παρείχε στον Πρέσβη Mojtaba Amani τις προδιαγραφές των καυσίμων που απαιτεί ο Λίβανος για τη λειτουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής του, καθώς τα καύσιμα από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είναι συμβατά με το λιβανέζικο δίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα θα πρέπει να ανταλλάσσονται με τρίτη χώρα, είτε από το Ιράν είτε από τον Λίβανο.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Βηρυττός περιμένει τώρα από την Τεχεράνη να ζητήσει επίσημη συνάντηση για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Μικάτι αποδέχτηκε την προσφορά ώστε να σώσει την δημόσια εικόνα του στους Λιβανέζους πολίτες που υποφέρουν, ενώ η απόφασή του πιθανότατα «συγκλονίζει» την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυττό.

Υπουργός Ενέργειας του Λιβανού δήλωσε ότι «Δεν μπορώ να αρνηθώ αυτό το δώρο με κανένα πρόσχημα»

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο Dorothy Shea και ο μεσολαβητής των ΗΠΑ στη συνοριακή διαμάχη του Λιβάνου με το Ισραήλ, Amos Hochstein, προειδοποίησαν τον υπουργό Ενέργειας Walid Fayyad να μην αποδεχθεί την προσφορά ιρανικού καυσίμου.

«Ως υπουργός, συμφωνώ με το [ιρανικό] δώρο και δεν μπορώ να το αρνηθώ με κανένα πρόσχημα», είπε ο Φαγιάντ στους Αμερικανούς αξιωματούχους την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, πριν ο Χόχσταϊν του υπενθυμίσει ότι «η απόφαση έρχεται από την κυβέρνηση, όχι ένα υπουργείο».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ προσπάθησε επίσης να αποτρέψει τον υπουργό από το να επιδιώξει το ιρανικό δώρο πετρελαίου, με τους δύο απεσταλμένους από την Ουάσιγκτον να επιμένουν ότι «το Ιράν δεν μιλάει σοβαρά για την προσφορά».

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου προτίμησε να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προκειμένου να σώσει την χώρα από το σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, το οποίο έχει οδηγήσει σε έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και παρατεταμένα μπλακάουτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ