Αλλαγές στην λειτουργία της ΕΥΠ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο είναι οι βασικές αλλαγές στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω ΠΝΠ, η πρώτη αφορά τον διορισμό του διοικητή της Υπηρεσίας, καθώς όπως καθορίζει το Άρθρο 1 αυτός «διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης», με τον διορισμό του να διενεργείται «μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της». Καθιερώνεται δε για πρώτη φορά ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

8395EFEE C781 45DD B61A B2BEBBD0CC64

DDB6D115 E635 4A2C 9B61 ACD348C04D97

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο διενεργούνται οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, καθώς επαναφέρεται η υποχρέωση για δεύτερη εισαγγελική υπογραφή (την οποία είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018), προκειμένου να δοθεί έγκριση για αυτές.

Σημειώνεται πως τις αλλαγές στη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ είχε προαναγγείλει, αναγκαστικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ