Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Στείλαμε τους Ρώσους στην αγκαλιά της Τουρκίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Οι σχεδόν 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο...

Θρίλερ χωρίς τέλος: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο που περιείχαν οι ρωσικοί αγωγοί

Η Σουηδική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή...

Κλείνουν οι αιτήσεις για τους ανέργους για το Προγραμμα με επιδότηση 14.800 ευρώ

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν τους παρακάτω όρους:Να...

Η Ελλάδα και 14 ακόμη χώρες της ΕΕ πιέζουν για πλαφόν στο Φυσικο αεριο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τής...

Ανεξέλεγκτη η αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης

Για «πάταξη» των φαινομένων αισχροκέρδειας στα καυσόξυλα μιλά το...

Ξεψύχησε μέσα στη ΜΕΘ μόλις έμαθε πως βγήκε σε πλειστηριασμό το σπίτι της

Μια 56χρονη κατέρρευσε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ...

Προκλητικές αυξήσεις αμοιβών στους διοικητές των Κέντρων Πρόνοιας

Σε νέες προκλητικές αυξήσεις μετακλητών διοικητών φορέων προχωρά η...

Αυξήσεις-φωτιά στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν περισσότεροι από 1200000 μη μισθωτοί

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το...

Τι θα πληρώσουμε για να ζεσταθούμε αυτόν τον χειμώνα

Τι θα πληρώσουμε για να ''ζεσταθούμε'' αυτόν τον χειμώνα,...

Ποτε μπαίνουν οι συντάξεις αυτο τον μήνα

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου,...

Κοροϊδία η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Από ακατανόητη έως ύποπτη μπορεί να θεωρηθεί η παραίνεση...

Τα 12 ελληνικά νησιά που βούλιαξαν από κόσμο φέτος το καλοκαίρι

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και φέτος οι ξένοι επισκέπτες στα...

Κικίλιας: Μόνο τον Ιούλιο τα έσοδα από τον τουρισμό άγγιξαν τα 3,7 δις ευρώ

Αναφορά στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της στρατηγικής...

Έκρηξη στην αγορά σπιτιών και ακινήτων στην Τουρκία από Ρώσους. Δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, σε υποδομές και εταιρείες από ρωσικά συμφέροντα, καθώς η Τουρκία έχει μεταβληθεί σε κέντρο παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είναι προφανές ότι οι ρώσοι δεν ήθελαν την Τουρκία. Με την συμπεριφορά μας όμως τους στείλαμε στην αγκαλιά της. Τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με μεγάλο μεσιτικό γραφείο της Κωνσταντινούπολης, είναι συντριπτικά:

«Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 60% των πωλήσεων κατοικιών σε ξένους αφορού Ρώσους»,δηλώνει. «Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από ένα τοις εκατό!»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πακτωλός ρωσικού χρήματος που θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην Ελλάδα, καταλήγει στην Τουρκία δίνοντας της πολύτιμη ανάσα, ενώ στερεί παράλληλα το οξυγόνο από την ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα. Ακίνητα, επενδύσεις, τουρισμός.

Όλα αυτά παρά την αύξηση στο όριο επένδυσης για παροχή της τουρκικής υπηκοότητας…

Με μια επένδυση 400.000 δολαρίων, οι πλούσιοι Ρώσοι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν νέα υπηκοότητα και να παρακάμψουν την κόλαση των δυτικών κυρώσεων, κάτι που δεν χαροποιεί ιδιάιτερα την Ουάσιγκτον.

Το τουρκικό πρόγραμμα που προσομοιάζει με την «χρυσή βίζα » τροφοδοτείται ολοένα και περισσότερο από κύμα Ρώσων  που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή στην  Ουκρανία  και αναζητούν τρόπους να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και ζωές.

Το πρόγραμμα ήταν ήδη πολύ δημοφιλές για κατοίκους της Μέσης Ανατολής από τότε που ξεκίνησε το 2018. Αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα επενδυτών, σε  μια χώρα που προηγουμένως θεωρούσαν σε μεγάλο βαθμό μόνο ως προορισμό διακοπών.

Μεταξύ 2018 και 2021, περίπου 20.000 αλλοδαποί πολίτες, με οι περισσότεροι Ιρανοί, Ιρακινοί και Αφγανοί, απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα αγοράζοντας ακίνητα ή επενδύοντας σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία ύψους τουλάχιστον 250.000 δολαρίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν δημοσιοποιεί τακτικά στοιχεία για τις επενδύσεις, αλλά συμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Middle East Eye πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται ενδεχομένως σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

Κι επειδή υπήρξε κάποια εσωτερική κριτική για το πρόγραμμα  ότι «διένειμε φτηνή υπηκοότητα» στα μέσα Ιουνίου η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέο νόμο, αυξάνοντας το ελάχιστο ποσό επένδυσης στα 400.000 δολάρια, κάτι όμως που ουδόλως δεν πτόησε τους επίδοξους «Τούρκους πολίτες»

Ο Μουχάμετ Γιασιτ Ταφλάν, δικηγόρος με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ειδικεύεται στη μετανάστευση μέσω επενδύσεων, είπε  ότι φέτος οι Ρώσοι είναι πρωταγωνιστές.. «Αυτή τη στιγμή, σχεδόν το 60 τοις εκατό των πωλήσεων κατοικιών σε ξένους αφορού Ρώσους»,δηλώνει. «Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από ένα τοις εκατό ».

Ο Ταφλάν είπε ότι η απόφαση της Άγκυρας να αυξήσει την τιμή της υπηκοότητας δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές.

«Υπάρχουν φθηνότερες, συγκριτικά πιο ωφέλιμες υπηκοότητες για επενδύσεις ή ευκαιρίες χρυσής βίζας στην Ευρώπη, αλλά οι Ρώσοι δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτές λόγω κυρώσεων. Βασικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πόσο μάλλον να πραγματοποιήσουν χρηματικές συναλλαγές», ανέφερε ο Ταφλάν.

«Plan Β»

Η Τουρκία ακολουθεί προσεκτική στάση έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παρόλο που η Άγκυρα έκλεισε τον Βόσπορο και κήρυξε τη ρωσική επίθεση ως «άδικο πόλεμο», εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα ενώ ως γνωστόν δεν έχει προσχωρήσει στην πολιτική κυρώσεων της Δύσης.

Τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι σχεδόν 4.900 Ρώσοι αγόρασαν σπίτια στην Τουρκία μεταξύ Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Έλενα Μιλισένκοβα, εμπορική διευθύντρια στην υπερπόντια μεσιτική εταιρεία ακινήτων Tranio , είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για το τουρκικό πρόγραμμα παραμένει σταθερός παρά την απόφαση να αυξηθεί το όριο της ελάχιστης επένδυσης.

Ο Μπαϊράμ Τεκσέ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προώθησης Ακινήτων (GIGDER), λέει ότι η τουρκική υπηκοότητα για τους Ρώσους αποτελεί «Plan Β».

Ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφειου, τονίζει πως οι Ρώσοι θέλουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους μεταφέροντάς τες στην Τουρκία. «Πραγματοποιούμε περίπου 20-25 πωλήσεις σπιτιών σε Ρώσους μέσα σε ένα μήνα,με τις   μισές από αυτές να γίνονται για λόγους υπηκοότητας και οι υπόλοιπες για την απόκτηση άδειας διαμονής», είπε.

 «Ο τύπος του Ρώσου που δραστηριοποιείται στη Νίκαια ή στην Κυανή Ακτή, που έχει καλύτερο εισόδημα και καλύτερη εκπαίδευση και ψάχνειτρόπους να βάλει τάξη στη ζωή τους» έχει μετακομίσει στην Τουρκία σύμφωνα με τον Τεκσέ.

Αμερικανική ανησυχία

Η ρωσική «εισροή» στην Τουρκία έχει ανησυχήσει την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έστειλε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  Γουόλι Αντεγιέμο στην Άγκυρα τον Ιούνιο, για να προειδοποίησε τις τουρκικές αρχές και τις επιχειρήσεις να μην γίνουν αγωγός «παράνομης χρηματοδότησης».

 «Προσπαθήσαμε να ξηγήσουμε ότι οι Ρώσοι που έρχονται στην Τουρκία είναι κανονικοί άνθρωποι με οικογένειες και επενδύσεις, δεν είναι ολιγάρχες», είπε. «Αυτοί που δεν μπορούν να στείλουν ούτε χαρτζιλίκι στην κόρη τους που σπουδάζει, για παράδειγμα, στη Γαλλία» ανεφερε ο Μπαιράμ Τεκσέ στον Αντεγιέμο, όταν τον συνάντησε.

Ο Οζκάμ Τεκσέ  διευθυντής  της εταιρείας ακινήτων Spain Homes και συνάδελφος του Μπαιράν, λέει ότι οι ρωσικές εταιρείες μεταφέρουν επίσης τα γραφεία τους στην Τουρκία. «Η Mail.Ru σχεδιάζει να μετεγκαταστήσει σχεδόν 2.000 προγραμματιστές λογισμικού σε ένα κέντρο στην Αττάλεια», είπε.

Δημοσίευμα αυτή την εβδομάδα στην τουρκική εφημερίδα Dunya ανέφερε ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τις τουρκικές υποδομές και εγκαταστάσεις αφορά κάτι παραπάνω από την υπηκοότητα και τη διαμονή. «Η Τουρκία έχει γίνει διαμετακομιστικός κόμβος για εμπορεύματα που προορίζονται για τη ρωσική αγορά» σύμφωνα με την Dunya

Ετσι, τα αγαθά που θα πάνε στη Ρωσία από το εξωτερικό, και ειδικά από την ΕΕ και την Άπω Ανατολή, μεταφέρονται πρώτα στην Τουρκία και μετά από  αλλαγή των εμπορευματοκιβωτίων, στην Ρωσία.

«Οι αποθήκες στην Τουρκία ξεχειλίζουν από ρωσικά αγαθά» λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν.

Πληροφορίες από Πληροφορίες απόnaftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αστυνομικός που πυροβόλησε τον Eσκο: Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου

Για την στιγμή που πυροβόλησε τον 30χρονο εγκέφαλο της...

22χρονη αστυνομικος δρούσε σαν βαθύ λαρύγγι εγκληματικής οργάνωσης – Σοκαρουν οι αποκαλύψεις

Σε στρατηγείο κακοποιών είχαν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τρεις...

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία- εγκαταλείπει το ρωσικό MIR;

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, ακολουθώντας τις ιδιωτικές, αρνήθηκαν...

Σάλος με όσα ειπε η Ντορα Μπακογιάννη για τον Κυριακο

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε στο στούντιο του Open η Ντόρα...

Σάλος με τον Νίκο Χατζηνικολαου και την αναφορά του στον Θανάση Βεγγο στην εκπομπή του...

Με δυσκόλεψαν πολλοί, υπάρχει ένας που μου αρνήθηκε και με στεναχωρεί πολύ αυτό. Μιλάω για τον Θανάση Βέγγο. Δεν ήθελε να μιλάει, ενώ είχαμε πολύ καλή φιλία, επικοινωνία και σχέση, δεν τα κατάφερα.

Αφωνο το πανελληνιο ακουγε τον Κωστα Μπακογιάννη να ουρλιάζει: ελευθερία ή θάνατος

Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, της πόλης...

Βρήκαν το παλικαρακι που είχε εξαφανιστεί καμμενο απο τη μέση και κάτω

Δραματική είναι η κατάληξη ενός νέου ανθρώπου από τον...