Απάλλαξαν από την κατηγορία της δωροληψίας από την Novartis τον Ανδρέα Λοβέρδο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόφαση απαλλαγής του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση της Νοvartis έλαβε ομόφωνα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Πρόκειται για τον τελευταίο φάκελο που κλείνει από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία ζητούσε να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του Α.Λοβερδου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Συγκεκριμένα στο βούλευμα , που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 έως 17.5.2012.

Οι δικαστές σημειώνουν ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Ιδιαίτερη αναφορά κανουν οι δικαστές στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες ,με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε, δεν ήταν ούτε αυτόπτες, ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Αννα Βλαχοπαναγιώτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ