Τελος εποχής: Έφυγε απο τη ζωη ο στυλοβάτης της ελληνικής δισκογραφίας, Γιώργος Μακρακης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη…
Έφυγε απ’ τη ζωή ο Γιώργος Μακράκης ένας σπουδαίος παραγωγός της ελληνικής δισκογραφίας.Είχε βάλει την υπογραφή του στους σημαντικότερους ελληνικούς δίσκους.
Του χρωστώ το ξεκίνημα μου στις αρχές του ’70 στην εταιρεία Columbia EMI όπου επιμελήθηκε τους πρώτους LP δίσκους μου ”Γελοιογραφίες” και ”Κάτι άλλο μου θυμίζει” και συμμετοχές μου σε πολλούς δίσκους γνωστών συνθετών.
Τον αποχαιρετώ με οδύνη και με ένα τεράστιο ευχαριστώ.
Καλή μετάβαση στο Φώς, αγαπημένε Γιώργο.
Τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τι σημαίνει παραγωγός κύριε Μακράκη;
Ο τίτλος ενός βιβλίου που έμεινε στη μέση κι ένας σπουδαίος άνθρωπος που είχε όλες τις απαντήσεις.

Αν ηθοποιός σημαίνει φως, τότε παραγωγός δισκογραφίας σημαίνει ημίφως, μερικές φορές και σκοτάδι.
Ο παραγωγός ενός δίσκου είναι πίσω από ενα γραφείο, πίσω από μια κονσόλα σ’ ένα στούντιο, πισω απο χιλιάδες χαρτιά με στίχους και ποιηματα, και πίσω απο κασέτες με μουσικές κσι τραγούδια. Πίσω από την επιλογή των τραγουδιστών, πίσω -πολλές φορές- από την ιδέα για ένα δίσκο και πίσω -τέλος- από την τελική του εικόνα, πριν δωθεί στην κυκλοφορία.
Τον Γιώργο Μακράκη τον γνώρισα το 1988.
Εκείνος στη CBS κι εγώ στην PolyGram. Ήταν η χρονιά του Μαμά γερνάω κι ο πρώτος δίσκος που τότε υπέγραψα με ψευδώνυμο σε άλλη εταιρία.
Γίναμε φίλοι. Μου άρεσε να τον ακούω και να μαθαίνω. Είχα απέναντι μου ζωντανή την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Τον άνθρωπο πίσω από το Χρονικό, τη Θητεία και τον Σταυρό του Νότου, την Αθανασία και την εποχή της Μελισσάνθης, την Τετραλογία και το Καπνισμένο Τσουκάλι, τα Σκουριασμένα χείλια, το Κανονικά…
Δυο χρόνια μετά ήρθε στην PolyGram.
Είμαι γραφίστας της δισκογραφίας, που επίσης σημαίνει ημίφως και σκοτάδι.
Εκεί συναντηθήκαμε αληθινά με τον Γιώργο Μακράκη, μ’ ένα τσιγάρο στο χέρι κι οι δύο κι εκεί εξακολουθύμε να συναντιόμαστε μέχρι σήμερα…

Μόνο που τώρα παραγωγός δισκογραφίας σημαίνει φως γιατί ο Γιώργος Μακράκης και το σπουδαίο του έργο πέταξαν στο φως.
Με αγάπη και βαθύ σεβασμό.

Υ.Γ. Το κείμενο (αναδιαμορφωμένο στο τέλος) γράφτηκε για το βιβλίο του που ετοιμάζαμε με τη Λίνα Νικολακοπούλου.
Η φωτογραφία με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη απο τις ηχογραφήσεις του Χειμωνιάτικου ήλιου.

C40875D2 8873 495B 89DA 31F29064EF37

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΚΑΙ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ …ΕΦΥΓΕ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ …ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΜΩΡΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΣ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΒΑΛΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ………🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏♥️😞😞😞😞😞😞😞😞

Δυστυχώς και ο Γιώργος Μακρακης έφυγε από κοντά μας. Ένας παραγωγός που άφησε το στίγμα του στην Δισκογραφία για πολλές δεκαετίες αφού συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής μουσικής.
Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια κ σε διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες. Μαζί μάλιστα ξεκινήσαμε και πολλούς νέους καλλιτέχνες όπως, Κ. Μακεδόνας, Γ. Πλούταρχος, κ.α.
Καλό σου ταξίδι Γιώργο, θα σε θυμόμαστε πάντα!

Γιώργος Μακράκης….ο άνθρωπος που μου έκανε το πρώτο μου συμβόλαιο…που με πίστεψε..με έβαλε στην δισκογραφία….δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συμβουλές σου…τις μαγικές πρώτες μου στιγμές στο στούντιο……σ, ευχαριστώ…..σ, ευχαριστούμε…. καλό ταξίδι…….

Γιώργος Μακράκης.
Συνέδεσε το όνομά του με ιστορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Πάνω από μισό αιώνα, υπηρέτησε το καλό τραγούδι με αγάπη, αφοσίωση, ήθος, υπομονή κι επιμονή.
Στο καλό, καλέ μου Γιώργο…

#Γιωργος_Μακρακης

Aποχαιρετισμός σε ένα μεγάλο τής ελληνικής δισκογραφίας, τον μουσικό παραγωγό Γιώργο Μακράκη. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου έχει μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτόν με μεγάλο θαυμασμό. Αυτά έγραψε για τον αγαπημένο
του φίλο σε ανάρτησή του στις 5 Αυγούστου 2022 .

“Ο Γιώργος Μακράκης υπήρξε κορυφαία μορφή τής ελληνικής δισκογραφίας. Οι σπουδαίες παραγωγές του αναρίθμητες. Συνεργάστηκε με όλες τις μεγάλες εταιρίες και με τους σημαντικότερους συνθέτες, στιχουργούς, ερμηνευτές. Πάντα με αλάνθαστο κριτήριο, με εξαιρετικής ποιότητας γούστο, με φαντασία, έμπνευση, απίστευτη εργατικότητα. Ιστορία !!! “

ΔΗΜΟΦΙΛΗ