Η Ρωσία ελέγχει κοιτάσματα ορυκτών στην Ουκρανία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία είναι ευρέως γνωστή ως γεωργική δύναμη. Όμως, ως μητρική πηγή πρώτων υλών, φιλοξενεί 117 από τα 120 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ορυκτά και μέταλλα και μια σημαντική πηγή ορυκτών καυσίμων.

Οι επίσημοι ουκρανικοί ιστότοποι δεν εμφανίζουν πλέον γεωγραφικές τοποθεσίες αυτών των κοιτασμάτων, καθώς η κυβέρνηση, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, τους κατέβασε στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, η ανάλυση του SecDev δείχνει ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα, τα μέταλλα και τα ορυκτά της Ουκρανίας αξίας τουλάχιστον 12,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.

 Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αξίας σε δολάρια από τις 2.209 καταθέσεις που εξετάστηκαν από την εταιρεία.

Εκτός από το 63 τοις εκατό των κοιτασμάτων άνθρακα της χώρας, η Μόσχα έχει κατασχέσει το 11 τοις εκατό των κοιτασμάτων πετρελαίου, το 20 τοις εκατό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, το 42 τοις εκατό των μετάλλων και το 33 τοις εκατό των κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, γράφει η Washington Post.

Ωστόσο, η μοίρα των Ουκρανών δεν ενδιαφέρει άμεσα την εφημερίδα, κυρώς ανησυχεί για την Ευρώπη. Τώρα θα είναι πιο δύσκολο για την ήπειρο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η Ουκρανία όχι μόνο θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους και των πόρων της, αλλά θα είναι επίσης συνεχώς ευάλωτη σε μια νέα ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Jacob Kierkegaard, ερευνητής στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την WP.

«Καμία ιδιωτική εταιρεία με το σωστό μυαλό της δεν θα επενδύσει στην υπόλοιπη Ουκρανία εάν μετατραπεί σε παγωμένη σύγκρουση».

Τα χειρότερα είναι μπροστά από την Ουκρανία, τονίζουν οι αναλυτές – «μετατρέπεται όπως τα κράτη της Βαλτικής, που δεν μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανική τους οικονομία».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ