Γιόχαν Τέτσελ – Ο μοναχός που πουλούσε συγχωροχάρτια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Γιόχαν Τέτσελ (1460 – 11 Αυγούστου 1519) ήταν Γερμανός Δομινικανός μοναχός και είναι γνωστός για την πώληση συχωροχαρτιών κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα.

Ο Τέτσελ είχε καταστρώσει τιμοκατάλογο για κάθε είδος αμαρτίας. Οι τιμές ήσαν διαφορετικές ανάλογα με την κοινωνική θέση, π.χ. οι εύποροι έμποροι επλήρωναν ακριβότερα από τεχνίτες ή χωρικούς. Μπορούσε κανείς να πληρώσει προκαταβολικά για αμαρτίες που δεν είχε ακόμα διαπράξει.

Τα χρήματα, που συγκέντρωνε το 1517 ο Τέτσελ, προορίζονταν κατά το ήμισυ για την κατασκευή της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη και κατα το άλλο ήμισυ για την κάλυψη του υπερχρεωμένου αρχιεπισκόπου Αλβέρτου Β’ (Albrecht II. von Brandenburg (1490–1545).

O Μαρτίνος Λούθηρος εξοργίστηκε τόσο από την εμπορευματοποίηση της άφεσης αμαρτιών ώστε αποφάσισε να γράψει τις 95 Θέσεις του, εν μέρει, λόγω των ενεργειών του Τέτσελ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 500 χρόνια από την θρησκευτική μεταρρύθμιση και την «Θυροκόλληση των 95 θέσεων» του Λούθηρου στην πόρτα της εκκλησίας της Βιττεμβέργης.

Γεννήθηκε στην Πίρνα της Σαξωνίας, όπου μελέτησε θεολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, εισήλθε στο Τάγμα των Δομινικανών το 1489, είχε κάποια επιτυχία ως ιεροκήρυκας και το 1502 του ανατέθηκε από τον Πάπα η πώληση και διακίνηση των συγχωροχαρτιών, την οποία έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το 1509 έγινε ανακριτής και το 1517 ο Πάπας Λέων Ι΄ τον όρισε Επίτροπο των συγχωροχαρτιών για όλη τη Γερμανία. Αργότερα κατηγορήθηκε για πώληση συγχωροχαρτιών για μη διαπραχθείσες αμαρτίες και έπεσε σε δυσμένεια, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να αποσυρθεί σε μοναστήρι στη Λειψία, όπου και πέθανε σε ηλικία 54 ετών.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ