Τρελάθηκε και ο Αύγουστος με Μητσοτακη: Σε ποιές περιοχές αναμένονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άστατος θα είναι ο καιρός σε μεγάλο τμήμα της χώρας και σήμερα, απαριθμώντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα καιρικής αστάθειας, όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα συνεχιστεί ως τη Δευτέρα.

Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα, παρόλα αυτά λόγω της περιόδου των θερινών διακοπών, ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αφού οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) στις περιοχές κυρίως του Βορείου Αιγαίου (Χαλκιδική, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, Σποράδες) και του Ιονίου.

Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Κεντρική και Δυτική Στερεά, Ιόνιο όπου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πιθανόν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και στο Κεντρικό Ιόνιο.

Στον παρακάτω Χάρτη, εμφανίζεται το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχόπτωσης για σήμερα, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου αναμένονται σημαντικές χαλαζοπτώσεις.

1308 RainMap

Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν πρόσκαιρα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ωστόσο θα συνεχιστούν τοπικά σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν του Βορείου Αιγαίου, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής καταιγίδες θα επηρεάσουν το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Τέλος, παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικοί δείκτες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί στις ηπειρωτικές περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, αφού θα υπάρξει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών από πτώσεις κεραυνών.

Άνεμοι και θερμοκρασία

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27 βαθμούς), 19 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 35 βαθμούς), 22 έως 32 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 15 έως τους 28 βαθμούς), 20 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 22 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 31 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ και στη θάλασσα του Καστελόριζου ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα βόρεια και ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το απόγευμα στο Σαρωνικό σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά τμήματα περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ