Οι ΗΠΑ απαιτούν δικαιώματα αιχμαλώτων πολέμου για τους μισθοφόρους που συνελήφθησαν στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις αναφορές από Βρετανούς, Σουηδούς και Κροάτες υπηκόους οι οποίοι κατηγορούνται από τις «έκνομες αρχές» στην ανατολική Ουκρανία. Η ρώσοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε αντίθεση με τους Ουκρανούς που συλλαμβάνονται, υπό τον όρο ότι δεν ανήκουν φυσικά σε οργανώσεις που θεωρούν ναζιστικές όπως το τάγμα Αζόφ, κάθε αλλοδαπός μισθοφόρος που πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων ή των αυτονομιστών, θα αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας πολέμου και όχι ως αιχμάλωτος.

«Η Ρωσία και οι ενδιάμεσοί της έχουν υποχρέωση να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων και των διασφαλίσεων για τους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χθες.

Ο Μπλίνκεν αναφέρεται σε πληροφορίες ότι οι φιλορωσικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία απήγγειλαν κατηγορίες και σκοπεύουν να περάσουν από δίκη πολίτες των τριών χωρών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν αρκετοί αμερικάνοι οι μισθοφόροι που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Ρώσους και πρόκειται να δικαστούν αντιμετωπίζοντας την ποινή του θανάτου, όπως έγινε και με τους δύο Βρετανούς οι οποίοι συνελήφθησαν στην Μαριούπολη.

Η Ρωσία επιμένει ότι κάθε μισθοφόρος που βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος θα αντιμετωπιστεί ως εγκληματίας και δεν υπάγεται στην συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ