Σάλος με τον Βασιλακόπουλο: Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες στα πανηγύρια να χαίρονται καθιστοί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι κινδύνου για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χτύπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναλύοντας παράλληλα την πορεία της πανδημίας, εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου.

«Ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να πάνε στο πανηγύρι, αλλά να χαρούν καθιστοί σε ένα τραπέζι και όχι πιασμένοι στον χορό, μαζί με άλλον κόσμο», είπε, τονίζοντας βέβαια πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει τους ανθρώπους να πάνε.

Άλλωστε, έκανε σαφές πως δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω του καλοκαιριού και της χαλαρής διάθεσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τα μπαρ είναι γεμάτα από κόσμο».

«Η προοπτική είναι να γίνει ο ιός ενδημικός»

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως «είχαμε επιβράδυνση, απλώς αυτές τις ημέρες, λόγω των συναθροίσεων, θα υπάρξει μια μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης».

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν προέρχονται από παρθενογένεση, αλλά αποτελούν παραλλαγές του ιού που κυκλοφορεί σήμερα. Το εμβόλιο που θα φτιαχτεί για τις παραλλαγές της Όμικρον, θα πιάνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τις νέες παραλλαγές που ίσως προκύψουν», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τέλος, επισήμανε πως θα βγουν εμβόλια, όχι φέτος, αλλά τον επόμενο χρόνο, που θα προσβάλλουν όχι τις μεταλλάξεις, αλλά τις περιοχές του ιού που παραμένουν σταθερές και θα είναι έτσι πιο αποδοτικά. «Η προοπτική είναι ο ιός να γίνει ενδημικός» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ