Σταφύλι: Κάνει καλό και στον εγκέφαλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φρούτο που από την αρχαιότητα είναι συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο δροσιστικό ή πολύ θρεπτικό, αλλά κάνει καλό στον εγκέφαλο, διατηρώντας τον σε φόρμα μέχρι τα βαθιά γεράματα και προσθέτει χρόνια ζωής.

Αυτό διότι νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Foods» αποκαλύπτει ότι τα σταφύλια μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ παράλληλα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές του αμερικανικού Western New England University με επικεφαλής τον δρα John Pezzuto ανακάλυψαν μελετώντας ποντικούς ότι τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον εγκέφαλο από την άνοια, καθώς βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Τα αντιοξειδωτικά το πετυχαίνουν αυτό μειώνοντας τις φλεγμονές στον εγκέφαλο, οι οποίες, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, ευθύνονται για την εμφάνιση άνοιας στα γηρατειά. Επίσης, σύμφωνα με τον Pezzuto, ουσίες που περιέχουν τα σταφύλια φαίνεται ότι επιδρούν σε ειδικά γονίδια των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία ενεργοποιούνται αυξάνοντας την παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών από τον ίδιο τον εγκέφαλο.

Αλλα πειράματα που έκαναν οι ίδιοι ερευνητές σε ποντικούς που ακολουθούσαν παχυντική διατροφή έδειξαν ότι η κατανάλωση σταφυλιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της μη αλκοολικής νόσου του ηπατος και προσθέτει συνολικά πέντε χρόνια ζωής.
Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι συνολικά η θετική επίδραση των σταφυλιών είναι ακόμη μεγαλύτερη σε όσους ακολουθούν την ανθυγιεινή «δυτική διατροφή», η οποία είναι πλούσια σε λιπαρά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ