Ραγδαιες εξελίξεις στη Ρωσια: Ο Πούτιν απέλυσε τον διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξαφνικά καθαιρέθηκε ο Ιγκόρ Οσίποφ, διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και αμεσως ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το RIA, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει τη βάση του στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία, απέκτησε νέο διοικητή, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χερσόνησο τις τελευταίες εννιά ημέρες. Εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή αυτή, η απομάκρυνση του Ιγκόρ Οσίποφ θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη απόλυση στρατιωτικού αξιωματούχου, στους σχεδόν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά την οποία οι επιτιθέμενοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο δικές του πηγές, έγραψε ότι ο νέος διοικητής του στόλου, Βίκτορ Σοκολόφ, παρουσιάστηκε στα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου του στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σοκολόφ δεν είναι άλλος από τον «θριαμβευτή» της Μαριούπολης, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση των ρωσικών επιθετικών ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν απολυθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο 49χρονος Ίγκορ Οσίποφ ήταν επικεφαλής του στόλου από το Μάιο του 2019, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας. Ο 60χρονος αντικαταστάτης του, Βίκτορ Σοκολόφ, έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ναρκαλιευτικών σκαφών και μονάδων κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε υψηλότερα αξιώματα στον Στόλο του Ειρηνικού και τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής. Από το 2020 ήταν επικεφαλής μιας υψηλού κύρους στρατιωτικής ακαδημίας.

Μια πηγή δήλωσε ότι είναι «φυσιολογικό» το ότι ο διορισμός του νέου επικεφαλής δεν ανακοινώθηκε δημοσίως, την ώρα που η Ρωσία διεξάγει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει αξιοσέβαστη ιστορία στη Ρωσία, έχει υποστεί αρκετές ταπεινώσεις δημοσίως κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε ο Ρώσος πρόεδρος στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Ουκρανία έπληξε την ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Moskva», με πυραύλους Neptune, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να βυθιστεί. Την περασμένη εβδομάδα, στην αεροπορική βάση Σάκι στη νοτιοδυτική Κριμαία, που βρίσκεται κοντά στην έδρα του στόλου στη Σεβαστούπολη, σημειώθηκε σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν οκτώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες.

Συλλήψεις

Χθες Τρίτη, εξάλλου, εκρήξεις συγκλόνισαν μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Η Ρωσία έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς και η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη φέρει την ευθύνη για το πλήγμα αυτό. Σήμερα, πάντως, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB δήλωσε ότι συνέλαβε έξι μέλη ενός ισλαμιστικού τρομοκρατικού πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, στην Κριμαία, αν και δεν ανέφερε αν ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις εκρήξεις.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που η ίδρυσή του χρονολογείται το 1783 υπό την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη, είναι πολύ μεγαλύτερος από το ναυτικό της Ουκρανίας και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας. Η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014 και έκτοτε έχει οχυρωθεί ευρέως, παρέχει την κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής που έχουν καταλάβει τη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο σχεδιάζει αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Οι Τούρκοι χτύπησαν τον συριακό στρατό στο Χαλέπι! Σκληρές εικόνες

Ο ρωσικός στόλος έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, παγιδεύοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται και πάλι, βάσει μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Ουκρανία είναι, προφανώς, σε θέση να πραγματοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις σε μια τοποθεσία την οποία η Μόσχα θεωρούσε «ασφαλές οχυρό», λειτούργησε, φυσικά, ως ηθικό πλεονέκτημα για το Κίεβο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ