Ο Χότζας και ο λαός του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Σπύρου Τρίψα
Το ανέκδοτο με τον Χότζα πρωθυπουργό, ενδεχομένως, οι περισσότεροι να το γνωρίζουν αλλά εμείς θα σας το θυμίσουμε. Ο Χότζας κλεισμένος μέσα στο νεοκλασικό του Μέγαρο, παριστάνει τον πρωθυπουργό, από έξω ο λαός να διαδηλώνει, να φωνάζει για την ακρίβεια, την ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και όλα αυτά που συμβαίνουν στο Ελλαδιστάν και σε άλλες όμοιες χώρες του τρίτου κόσμου. Οι σύμβουλοι του φοβισμένοι, πως μπορεί να γίνουν έκτροπα και να χάσουν τη θεσούλα τους και τους παχυλούς μισθούς (χίλια γρόσια την ημέρα) μετέφεραν στον Χότζα τα τεκταινόμενα.
Τότε, ο Χότζας τους δίνει εντολή να αυξήσουν κι άλλο τις τιμές, για να αυξήσουν και οι φίλοι του, οι παραγωγοί ενέργειας κι άλλο τα κέρδη τους. Αλλά τους έδωσε και εντολή να πληρώσουν και τους ντελάληδες (όπως λέμε σήμερα Media) για να διατείνονται πώς είναι όλα καλά και για τα κακώς κείμενα, φταίει ο κακός Σουλτάνος, ο Μέγας Πέτρος και κάποιοι λαϊκιστές στην ενδοχώρα.

Με τα νέα μέτρα, λοιπόν, ο λαός που δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήταν για το καλό του -γιατί είπαμε έτσι διέδιδαν οι ντελάληδες αλλά και οι υπουργοί -συνέχιζε να φωνάζει, να διαδηλώνει και πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με τους πραίτορες του Χότζα.

Οι σύμβουλοι και τα εξαπτέρυγα του και πάλι του μετέφεραν το κλίμα, όμως ο Χότζας τίποτα, αμετανόητος από τις θέσεις του, για την ακρίβεια και την εξαΰλωση του μισθού, για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που ήταν μη φιλικές στο επιτελικό κράτος (έτσι το είχε ονομάσει ο Χότζας), οι τράπεζες έπαιρναν τα σπίτια των πολιτών που αδυνατούσαν να πληρώσουν και τα πωλούσαν κοψοχρονιά σε κάποιo fund (τότε τους έλεγαν τοκογλύφους και κοράκια) και γενικώς τη χώρα τα πράγματα πήγαιναν χειρότερα μέρα με τη μέρα σε όλους τους τομείς. Όπως, ας πούμε στο ΕΣΥ, που πέθαιναν 250 άτομα την εβδομάδα από μία αρρώστια και σχεδόν τρία χρόνια ούτε εμβόλια ούτε μάσκες ούτε τα δισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν, αν και ήταν λεφτά των ταλαίπωρων πολιτών, αλλά εκτός από αυτή την παλιοαρρώστια, όταν οι γιατροί δεν εφημέρευαν άφηναν ανθρώπους να πεθαίνουν.

Επίσης, υπήρχαν και κάποια άλλα προβληματάκια με τον πολιτισμό. Ήταν κάποιος διορισμένος από τα εξαπτέρυγα του Χότζα, ο οποίος ανέλαβε μία πολύ σημαντική αλλά είχε ένα κουσούρι. Ήταν βιαστής ανηλίκων αγοριών. Ομως και εδώ υπήρξαν τα μαγικά Των νόμων και ο βιαστής ανηλίκων, βγήκε από τη φυλακή, με αποτέλεσμα να εξαγριώσει κι άλλο τους πεινασμένους υπηκόους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νοικοκυραίοι και είχαν ανήλικα παιδιά κι εγγόνια. Κάποιοι από αυτούς θυμήθηκαν μία καθαρίστρια που είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο Δημοτικού για να πιάσει δουλειά, ώστε να ταΐσει τα παιδιά της αλλά τότε η δικαιοσύνη έκανε την δουλειά της και την έκλεισε πολλά χρόνια στη φυλακή.

Α, μην ξεχάσουμε και μία «σκευωρία» με μία πολυεθνική φαρμάκων που μοίραζε μίζες και επειδή κάποιοι εισαγγελείς τόλμησαν να ελέγξουν τυχόν πολιτικό χρήμα, βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Και δεν είναι μόνο αυτά που διαδραματίζονταν στη χώρα του Χότζα. Φωτιές που καίνε σπίτια, περιουσίες και δάση. Αλλά είπαμε, κανείς από τους ντελάληδες δεν είδαν ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή, συνηθισμένα πράγματα για το Ελλαδιστάν.

Αλλά και μία σημείωση, για μην το ξεχάσουμε! Πολλά από τα εξαπτέρυγα, τους πασάδες και τους μπέηδες του Χότζα, που τον πλαισίωναν, είχαν πάρει μεταγραφή από έναν πρώην Χότζα. Μάλιστα, τη χώρα τότε την έλεγαν Σημίτησταν. Ήταν αυτός ο Χότζας με τους ίδιους ανθρώπους που τώρα διοικούν, που είχαν γκριζάρει τη φυσική λίμνη της χώρας και ήθελε να την μοιραστεί με τον κάκο Σουλτάνο. Και τώρα θέλει τα συμφωνηθέντα. Όταν, επιτέλους, λαός έδιωξε τον πρώην κακό Χότζα, ο διάδοχος του, τον είχε αποκαλέσει «αρχιερέα της διαπλοκής».

Αλλά ας έρθουμε στο τωρινό Χότζα του ανέκδοτου. Αφού, λοιπόν όλα αυτά διαδραματίζονταν, ξαφνικά ο λαός σιωπά. Κανένας δεν διαμαρτύρεται σε ότι κι αν ανακοινώνεται. Σε μέτρα, σε ακριβεία, σε πείνα, κανείς πια δεν μιλάει. Τότε, λοιπόν, τρέχουν, πάλι οι σύμβουλοι στον Χότζα και του μεταφέρουν αυτή την εικόνα. Μάλιστα, κομπάζουν πώς τα κατάφεραν έτσι ώστε στην επικράτεια να επικρατεί ηρεμία, νόμος και τάξη και με τις επικοινωνιακές τακτικές που επακολούθησαν.

Αυτή η εικόνα έκανε τον Χότζα να πανικοβληθεί και να ζητά απεγνωσμένα λύσεις ή γάιδαρο (ελικόπτερο), γιατί όπως του είχαν αφήσει διαθήκη οι προκάτοχοί του οι Χότζες, όταν ένας λαός δεν αντιδρά, η οργή ξεχειλίζει. Και οργή λαού, φωνή Θεού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ