Ρεκόρ αφίξεων έχει σημειώσει ο φετινός Αύγουστος στον τουρισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεκόρ αφίξεων έχει σημειώσει ο φετινός Αύγουστος στον τουρισμό, καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες σημειώθηκε αύξηση κατά 17% στις αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου προστέθηκαν στους ταξιδιώτες και αυτοί του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας.

Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δίνει τον τόνο και για τον επόμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία να σημειώνουν πολύ καλές πληρότητες σε όλη την Ελλάδα και τους ξένους τουρίστες από αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία και αλλού να συνεχίζουν και τον Σεπτέμβρη τις διακοπές τους στη χώρα μας ενώ στη βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι που είναι οι κύριοι τροφοδότες της, συνεχίζουν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Με τα δεδομένα του Αυγούστου φαίνεται πως διανύουμε μια χρονιά μεταβατική, όπως λέει ο κ.Τάσιος: «Καλή για τα έσοδα του κράτους αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης ανά περιοχή. Σίγουρα τον Οκτώβριο θα καταγράψουμε ζημίες αλλά πρόκειται όπως προανέφερα για μια χρονιά μεταβατική για τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023 και με περισσότερο κόσμο».

Την ίδια ώρα, η εξαιρετική πορεία του τουρισμού αποτυπώνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στις οποίες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

«Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος για τον κόσμο που ταξίδεψε είναι ότι ήταν συγκρατημένος ως προς τα έξοδά του, καθώς οι πελάτες έχουν επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν και είναι λογικό, ωστόσο όλοι οι προορισμοί είναι γεμάτοι», υπογραμμίζει ο κ.Τάσιος και προσθέτει: «Και στη βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν καλές πληρότητες, όπως στη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Πιερία όπου απλώς η σεζόν αντί για 110 που ήταν το 2019 μειώθηκε στις 90 μέρες σε ό,τι αφορά κυρίως τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες».

«Το τριήμερο του 15αυγουστου ο κόσμος μετακινήθηκε και ταξίδεψε για να προσκυνήσει στις εκκλησίες»

Από την πλευρά του, ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) εξήγησε: «Το τριήμερο του 15αυγουστου ο κόσμος μετακινήθηκε και ταξίδεψε για να προσκυνήσει στις εκκλησίες και να γιορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου σε προορισμούς όπως η Σύρος, η Πάτμος, η Μυτιλήνη, η Πάρος, η Τήνος φυσικά, και στη βόρεια Ελλάδα στο Βέρμιο, Χαλκιδική και αλλού. Γενικότερα όμως, ο φετινός Αύγουστος γέμισε όλη την Ελλάδα, φάνηκε έντονα η μετακίνηση των μαζών και στα πλοία. Φέτος είδαμε πολύ κόσμο και στα μικρά νησιά που την τελευταία δεκαετία έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και ειδικά τελευταία, με την προβολή που γίνεται για το διαφορετικό προϊόν που έχουν να προσφέρουν, τον πιο ήπιο τρόπο διακοπών, φιλικό για τις οικογένειες και ταιριαστό στην τάση που ονομάζεται slow tourism».

Σε ό,τι αφορά τις οργανωμένες εκδρομές ο μέσος όρος από τις αρχές του έτους έως σήμερα τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό, αγγίζει το 65% του 2019 για το αντίστοιχο διάστημα, όπως σημειώνει.

«Fully-booked» η Πελοπόννησος

Κοντινός προορισμός και προσιτή επιλογή, η Πελοπόννησος προσέλκυσε πάρα πολλούς ταξιδιώτες του τριημέρου, καθώς, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ήταν σε όλες τις περιοχές fully booked. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, όχι μόνο από την κίνηση του τριημέρου αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς ωστόσο, δουλεύουμε πάνω σε αυτό και δίνουμε κίνητρα μέσα από την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και βιωματικών εμπειριών για city break επισκέπτες και μικρές αποδράσεις. Έχουμε βέβαια την ασφάλεια του εσωτερικού τουρισμού αλλά βλέπουμε ότι και οι επισκέπτες από το εξωτερικό μας επιλέγουν, καθώς φέτος οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος είναι ιδιαίτερα αυξημένες μέχρι και τον Νοέμβριο. Και τα στοιχεία βέβαια από τις προκρατήσεις δείχνουν μια καλή παρουσία και για το επόμενο διάστημα», σημειώνει η κ.Καλογεροπούλου.

«Η Πελοπόννησος έχει βέβαια και ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό, κινείται κυρίως με μεμονωμένους last minute ταξιδιώτες, οπότε το “ταμείο” γίνεται στο τέλος της σεζόν. Εμείς συνεχίζουμε δυναμικά την προβολή για όλο το χρόνο και θέλω να σημειώσω εδώ ότι χάρη στο υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, προβλήθηκε πρώτη φορά τόσο συστηματικά και ο χειμερινός τουρισμός, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι προορισμοί για city break», προσθέτει.

Πήλιο: Βουνό, θάλασσα και εύκολη πρόσβαση

Περίπου το 80% των επισκεπτών στο Πήλιο, τον Βόλο και γενικότερα στην περιοχή είναι Έλληνες που επέλεξαν τον προορισμό όχι μόνο για τις παραλίες και τα γραφικά χωριουδάκια αλλά και για την εύκολη πρόσβαση.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, οι πληρότητες ξεπερνούν το 95% μέχρι τέλος Αυγούστου και υπάρχει μια καλή τάση για τον Σεπτέμβριο. «Φέτος οι ξένοι επισκέπτες άγγιξαν το 20% με σταθερούς τους Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς και Ιταλούς ενώ οι Βαλκάνιοι μειώθηκαν. Πολύ σημαντικό ρόλο για τους Έλληνες έπαιξε ο κοινωνικός τουρισμός, που έδωσε μεγάλη ώθηση», προσθέτει.

Γεμάτη και η Θάσος

Αν και ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν ήταν τόσο δυνατοί μήνες, η αύξηση που σημειώθηκε τον Ιούλιο, της τάξεως του 9% με 10% κάλυψε αυτό το κενό, και το νησί της Θάσου πλέον αγγίζει τα επίπεδα του 2019 σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης,

«Η αύξηση που σημειώθηκε ήταν μεγάλο νούμερο, φτάσαμε στα όρια μας. Το νησί δεν έχει δηλαδή τις υποδομές για να φιλοξενήσει περισσότερο κόσμο την υψηλή τουριστική περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου. Επισήμως έχουμε περίπου 10.500 κλίνες ξενοδοχείων και 13.500 κλίνες ενοικιαζόμενων. Συνήθως το νησί έχει συνολικά με επισκέπτες, ντόπιους και εργαζομένους περίπου 50.000 με 60.000 κόσμο και αυτό είναι το capacity του νησιού. Το τριήμερο φυσικά είχε πάρα πολλούς επισκέπτες όπως τα παλιά καλά χρόνια. Πολύ σημαντική αγορά για εμάς είναι οι Ρουμάνοι που υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίζουν και το 40%», σημειώνει ο κ.Παρασχούδης. Αναφορικά με τον Σεπτέμβριο, όπως είπε, είναι μήνας κλειδί καθώς αν σημειώσει τα νούμερα του 2019 θα έχουμε συνολικά μια σεζόν κατά 6-7% καλύτερη από το 2019. Αν όχι, τότε θα κλείσει η σεζόν στα ίδια επίπεδα με το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ