Σάλος με την αποχώρηση της Μαρίας Σταυρινούδη απο την πολιτική και την πετυχημένη επαγγελματική της πορεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτεύτηκε την πολιτική, αλλά δεν την παντρεύτηκε. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και μετέπειτα υποψήφια ευρωβουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Μαρία Σταυρινούδη δηλώνει ξεκάθαρα σήμερα στην «Espresso» ότι δεν πιστεύει στον έρωτα!

Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ομως, παρότι από το 2019 και μετά εκείνη απομακρύνθηκε από την πολιτική, οι προτάσεις για να ξανακατέβει υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές έχουν ήδη πέσει βροχή!
Η Μαρία Σταυρινούδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο, ενώ σπούδασε αισθητική και φαρμακευτική αντιστοίχως στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι.

Αν και μέλος της ΔΑΠ στα φοιτητικά της χρόνια, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον για τα κοινά τής το εμφύσησε ο πεθερός της Γιάννης Σόδης, που διετέλεσε βουλευτής της Ν.Δ. και δήμαρχος Χίου. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. βρέθηκε το 2014 κι ενώ έμεινε λίγο, εντούτοις κατάφερε να κάνει πολύ θόρυβο όταν παραιτήθηκε δυσαρεστημένη από την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα.

Σήμερα, είναι ο ιθύνων νους στην εταιρία καλλυντικών Mastic Origins, την οποία διευθύνουν πια τα παιδιά της Βικτώρια και Γιάννης. Η εταιρία έχει απλώσει… πλοκάμια στο εξωτερικό και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στη νιόπαντρη Βικτώρια, που η μητέρα της την καμάρωσε νύφη τον Δεκαπενταύγουστο.

Η Μαρία Σταυρινούδη, ενώ δεν θέλει να μιλά πολύ για πολιτική, έχει ισχυρή πολιτική τοποθέτηση και, όπως δηλώνει στη συνέντευξή της, σκέφτεται σοβαρά τις προτάσεις που έχει δεχθεί αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Στην προσωπική της ζωή, μετά το διαζύγιό της πριν από κάποια χρόνια, αφοσιώθηκε περισσότερο σε αυτό που λέμε αληθινή φιλία. Είναι βέρα Χιώτισσα στη συμπεριφορά, που σημαίνει ότι είναι δυναμική, αυτόνομη και ανεξάρτητη, όπως είναι οι περισσότερες Χιώτισσες, κατά δήλωσή της.

Οσοι γνωρίζουν την πολιτική την ερωτεύονται και ζουν μαζί της για πάντα. Εσύ είσαι η εξαίρεση στον κανόνα;

Η πολιτική για εμένα ήταν και εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είναι το ενδιαφέρον που δείχνω για τον τόπο μου, την πατρίδα μου, τον συνάνθρωπό μου. Ετσι μεγάλωσα και γαλουχήθηκα. Την αγαπώ με τον δικό μου μοναδικό τρόπο, αφού έζησα κοντά στον Γιάννη Σόδη, πρώην βουλευτή Χίου, που ακόμη και σήμερα οι Χιώτες μιλούν με αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για την προσωπικότητα και το πολιτικό ήθος του.

Η τελευταία φορά που πήρες μέρος σε εκλογές ήταν ως υποψήφια με τον Βασίλη Λεβέντη το 2019. Μετέπειτα υπήρξε ή υπάρχει πρόταση από κόμμα; Κι αν ναι, τι θα κάνεις;

Εχω πρόταση για τις επόμενες εκλογές, την οποία δεν έχω αξιολογήσει ακόμη.

Ποια είναι η δική σου εμπειρία από τη Βουλή; Κράτησες φίλους από εκεί;

Από τη σύντομη θητεία μου στα βουλευτικά έδρανα απέκτησα λίγους αλλά πολύ καλούς φίλους, με τους οποίους διατηρώ επικοινωνία μέχρι σήμερα. Ανθρώπους δηλαδή, που είχαμε συνεργαστεί αρκετές φορές για επίλυση θεμάτων της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Εφυγες από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2017 κατηγορώντας το κόμμα ότι έχει χάσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, έχει απομακρυνθεί από τις θέσεις του, έχει παραμάγαζα και «Γκρούεζες» παλαιοκομματικού τύπου. Τόσα χρόνια μετά, και με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη να ολοκληρώνεται, έχεις ακόμη την ίδια, καλύτερη ή χειρότερη άποψη;

Εγώ ήμουν, είμαι και θα παραμείνω στη λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά». Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη πολιτική και δεν συμφωνώ με αυτή σε αρκετά σημεία. Ηταν λάθος, για παράδειγμα, η δική μας παρέμβαση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, κάτι που κοστίζει και θα μας κοστίσει και στο μέλλον. Η χώρα μας πρέπει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης και αυτές είναι οι αρχές που έπρεπε να υπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση. «Με εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία δεν εξαγοράζεται η ειρήνη» ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε πρόσφατη ομιλία του. Σίγουρα όμως σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς και μετά την τραγική εμπειρία της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου η κατάσταση είναι καλύτερη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Πώς κρίνεις τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Ας μην ξεχνάμε ότι τον Τσίπρα τον έφερε στην εξουσία ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αν είχε επιλέξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια προσωπικότητα κοινής αποδοχής, δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση. Ισως όμως έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τι σημαίνει Αριστερά. Θυμίζω: σκίσιμο Μνημονίων, Γιάνης, δημοψήφισμα, κλείσιμο τραπεζών, Συμφωνία Πρεσπών, τραγωδία στο Μάτι, εξοντωτική φορολογία, οικονομική εξαθλίωση των πολιτών, κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και πολλά πολλά ακόμη δεινά. Ισως η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών. Ο κ. Ανδρουλάκης, από την άλλη, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τους υπολοίπους. Πρέπει όμως να δώσει σαφείς απαντήσεις στον ψηφοφόρο του για την επόμενη μέρα. Ποια στάση θα κρατήσει σε θέματα όπως η κατάργηση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, η επαναφορά στο Δημόσιο της ΔΕΗ και του κρατικού ελέγχου στις συστημικές τράπεζες, η κατάργηση των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών, το πανεπιστημιακό άσυλο κ.λπ.; Και μέχρι στιγμής δεν ακούω θέσεις πάνω σε αυτά.

Εάν σήμερα ήσουν υποψήφια, με ποιο κόμμα θα ήσουν;

Δεν μπορώ να απαντήσω με υποθέσεις, όμως αυτό που σίγουρα θα κάνω είναι να αγωνιστώ ώστε να μην έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στις μέρες μας η συζήτηση για το «φέρεσθαι των ανδρών» απέναντι στις γυναίκες είναι πολύ επίκαιρη. Εσύ είχες δεχθεί bullying κάποτε για την εμφάνισή σου. Τι σκέφτεσαι σήμερα όταν ακούς για bullying σε γυναίκες;

Θεωρώ ότι κάθε είδος κακοήθους κριτικής είναι απαράδεκτο.

Οι άνδρες της εξουσίας, τελικά, θέλουν «γυναίκες-γλάστρες»;

Η δομή της κοινωνίας μας είναι τέτοια, που η γυναίκα ακόμη δεν έχει πάρει τη θέση που της αρμόζει σε σχέση με τον άνδρα. Πιστεύω επίσης ότι, αν ο κόσμος αυτός είχε κυβερνήτες γυναίκες, όλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Παντρεύτηκε πριν από λίγες ημέρες η κόρη σου Βικτώρια. Μίλησέ μου για εκείνη και τον γαμπρό σου…

Ο Θεός με ευλόγησε να έχω δύο υπέροχα παιδιά, τη Βικτώρια και τον Γιάννη. Τώρα έχω ακόμη έναν γιο, τον Χρήστο. Εύχομαι να είναι πάντα γερά, ευτυχισμένα και αγαπημένα, και ελπίζω σύντομα να με κάνουν γιαγιά.

Πώς πάει η εταιρία καλλυντικών; Σε ποιον τομέα προσφέρεις; Εμπιστεύονται οι πελάτισσες τη μαστίχα ως καλλυντικό;

Η παραγωγή καλλυντικών με μαστίχα είναι παράδοση πολλών ετών, που ξεκίνησε από το δικό μας σπίτι και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Τα παιδιά μου, η Βικτώρια και ο Γιάννης, κρατούν το τιμόνι, κι εγώ, όπως και ο πατέρας τους, ως φαρμακοποιοί, βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην παραγωγή αυτών των πραγματικά μοναδικών προϊόντων. Τα καλλυντικά μας παράγονται πλέον στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας στο Κορωπί. Οι φόρμουλές μας είναι βραβευμένες από διεθνή επιστημονικά εργαστήρια, βάσει κλινικών μελετών. Στόχος μας; Το πρωτοποριακό πάντρεμα της μαστίχας με σπάνια συστατικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας με βιολογικές και πιστοποιημένες vegan συνθέσεις. Υπόσχεσή μας, να φτάσουμε τη μαστίχα στην κορυφή. Τα Mastic Origins πλέον βρίσκονται σε εκατοντάδες σημεία πώλησης σε φαρμακεία και mega markets στην Ελλάδα, ενώ εξάγονται σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Τσεχία, Ιταλία, Αγγλία και Αμερική.

Πώς φροντίζεις την ομορφιά σου; Καλλυντικά, επεμβάσεις ή και τα δύο; Τι χρειάζονται οι γυναίκες;

Οπως γνωρίζεις, οι πρώτες σπουδές μου ήταν στην αισθητική. Πιστεύω λοιπόν ότι η περιποίηση του προσώπου και του σώματός μας, όπως και η διατροφή, είναι τα βασικά. Πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε για να νιώθουμε καλά.

Η ομορφιά είναι τύχη για τον άνθρωπο;

Για εμένα μετράει η ομορφιά της ψυχής.

Τι σε φοβίζει στη ζωή;

Ο φόβος συνήθως μας εγκλωβίζει και δεν μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα. Η ζωή έχει δυσκολίες, είναι όμως όμορφη, αρκεί να έχουμε κουράγιο, δύναμη, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Ακόμη κι αν στραβοπατήσουμε, θα σηκωθούμε ξανά.

Στην προσωπική σου ζωή υπάρχει έρωτας; Πώς ζεις σήμερα;

Δεν πιστεύω στον έρωτα. Πιστεύω στη βαθιά και ειλικρινή αγάπη που βρίσκω στην αγκαλιά των παιδιών μου και των φίλων μου.

Τι σημαίνει να είσαι Χιώτισσα;

Και καπετάνιο Χιώτη, που λέει και το τραγούδι… Ως κόρη καπετάνιου έζησα με τη μητέρα μου, μαθαίνοντας από εκείνη πώς είναι να παίρνει κανείς μόνος αποφάσεις, να διαχειρίζεται με θάρρος και αποφασιστικότητα όλα τα θέματα της οικογένειας, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη τους. Κάπως έτσι, δυναμικές, αυτόνομες και ανεξάρτητες, είναι οι περισσότερες Χιώτισσες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ