Όργιο παρακολουθήσεων απο ΕΥΠ και Μαξίμου – Τι φοβάται η κυβερνηση και παρακολουθεί τους πάντες;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο σεισμό στην πολιτική σκηνή προκάλεσε σήμερα η δήλωση του Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος διορίστηκε στην θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λαμβάνοντας θετική έκφραση γνώμης, μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ σε ερώτηση που δέχτηκε για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, απάντησε ότι «έχει πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες» και ότι «κανείς δεν εξαιρείται…».

Στην αίθουσα επικράτησε χάος και αναστάτωση, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο ανακοίνωση–ομολογία του Θ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Παρά τις απανωτές ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Η χώρα μας έχει γίνει για ακόμα μια φορά διεθνώς ρεζίλι, με τα ΜΜΕ να κάνουν λόγο εκτενή ρεπορτάζ στο σκάνδαλο των υποκλοπών και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να καταδικάζουν τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε όλα τα παραπάνω, το Μαξίμου απαντάει επικαλούμενος συνωμοσιολογίες, και άγνωστους εχθρούς, ενώ φροντίζει να εξαπολύει μονίμως επίθεση στην αντιπολίτευση.

ΝΔ-Τασούλας ενοχλήθηκαν που βγήκε στη δημοσιότητα η ομολογία του Θ. Δεμίρη

Ενώ λοιπόν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο στηλιτεύει την ίδια τη δημοκρατία και η κοινωνία και σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, επιτίθεται ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για… διαρροές της απόρρητης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ξαφνικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τους θεσμούς, την ώρα που όπως αποκαλύπτεται παρακολουθεί χιλιάδες τηλέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών.

Στο ίδιο ύφος και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επικαλέστηκε το απόρρητο των συνεδριάσεων και ζήτησε να μη γίνει η διαδικασία «σουρωτήρι».

«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:

«Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν.

Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους

Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ