Έρχεται φτώχεια και πεινα: Πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γύρισαν μπούμερανγκ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχουν μετατρέψει την Ευρώπη «στον τρίτο κόσμο των οικονομιών του δυτικού κόσμου», ισχυρίστηκε ανώτερος συνεργάτης του περιοδικού Forbes.

«Αυτές τις μέρες, το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο είναι το χειρότερο στον δυτικό κόσμο», υποαποδίδει σε σχέση με τις ΗΠΑ κατά δέκα μονάδες βάσης. «Ακόμη και οι αναδυόμενες αγορές τα πάνε καλύτερα. Είναι λογικό. Ο πληθωρισμός της Ευρώπης, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, είναι χειρότερος από ότι στο Μεξικό», τόνισε σε άρθρο του ο Kenneth Rapoza.

«Ο πιο σημαντικός αντίθετος άνεμος για μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων ήταν οι ρωσικές κυρώσεις στην ενέργεια ως τιμωρία για τον πόλεμο με την Ουκρανία», επέμεινε ο Ραπόζα. Αυτοί οι περιορισμοί «προκάλεσαν μια τεράστια άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων που πλήττει περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

«Αλλά αυτές οι ενέργειες και η ρητορική δεν θα απομακρύνουν την Ευρώπη από τα ορυκτά καύσιμα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Έπρεπε να επιστρέψουν στον άνθρακα για να εγκαταλείψουν το ρωσικό αέριο και καίνε περισσότερο από αυτό για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Εισάγουν πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία όπως οι Σαουδάραβες εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο για δική τους χρήση», γράφει πολύ χαρακτηριστικά ο Ραπόζα.

Ο συγγραφέας συμβούλεψε τους επενδυτές να μην διαθέσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη, τουλάχιστον έως ότου οι Βρυξέλλες καταλάβουν πώς να αντισταθμίσουν τη μαζική μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και πώς να μετριάσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις των δικών τους κυρώσεων.

Εάν δεν υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, οι πιθανότητες είναι ότι «η Ευρώπη θα γίνει τόσο απελπισμένη αυτόν τον χειμώνα και οι αλυσίδες εφοδιασμού τόσο οριακές, που δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαλαρώσει ορισμένες κυρώσεις ή να πείσει τους εταίρους εκτός ΕΕ να επισημάνουν εκ νέου και να μεταφορτώσουν ρωσικά εμπορεύματα για να αναζητήσουν [συμμόρφωση ] με τους δικούς τους κανόνες. Μια λύση σε ένα πρόβλημα που αποφεύγει το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζει άμεσα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μέχρι να δοθεί κάποια λύση, η Ευρώπη θα παραμείνει «ο τρίτος κόσμος των οικονομιών του δυτικού κόσμου», τόνισε ο Ραπόζα, λέγοντας ότι έτσι του είχε περιγράψει πρόσφατα ένας επενδυτής στο Twitter την κατάσταση στην ήπειρο.

Ο συγγραφέας ζήτησε επίσης από τον Vladimir Signorelli, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bretton Woods Research, με έδρα τις ΗΠΑ, να σχολιάσει την ιδέα να γίνει η Ευρώπη «ο Τρίτος Κόσμος των δυτικών οικονομιών».

«Σίγουρα οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση», αναγνώρισε ο Signorelli. «Και έχετε τους Πράσινους που εξακολουθούν να αντιτίθενται στα πυρηνικά στη Γερμανία. Απλά δεν τους καταλαβαίνω. Βρίσκονται στον γρήγορο δρόμο για ένα τριτοκοσμικό ενεργειακό πρόγραμμα».

Μόνο η Κίνα είναι τώρα «χειρότερη ως επένδυση» από την Ευρώπη, υποστήριξε ο Rapoza, επικαλούμενος τον «έντονο πολιτικό αγώνα» του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, την εσωτερική πάλη εντός των κινεζικών πολιτικών ελίτ και τους σκληρούς περιορισμούς του Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ