Κυβέρνηση – πειρατής εκμεταλλεύεται τις ανατιμήσεις για να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο επτάμηνο του 2022, τα κρατικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 4,2 δις ευρώ, διότι απλούστατα η κυβέρνηση αντί να σταματήσει την κερδοσκοπία και να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις, τις χρησιμοποίησε σαν όχημα για να αποκομίσει αυξημένα έσοδα από τον Φ.Π.Α.

Μία οικονομία και μία πολιτική που βασίζεται στο πειρατικό «ρεσάλτο» κατά της πραγματικής οικονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής, αντί να εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα που θα φέρει μέσο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα βγάζοντας πραγματικά την Ελλάδα από την κρίση.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση δεν «παρήγαγε πλούτο», ο οποίος έπειτα γέμισε τα δημόσια ταμεία. Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι ίσως το μεγαλύτερο του αιώνα, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τις αντίστοιχες περιόδους ενεργειακής κρίσης του 1973 και το 1979. Για την ακρίβεια, είναι διπλάσιο με αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών θα αυξηθεί κατά 4,3% του ΑΕΠ τουλάχιστον, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην χειρότερη θέση μαζί με την Ιταλία, η οποία όμως διαθέτει πολλαπλάσια πρωτογενή παραγωγή σε σύγκριση με την χώρα μας.

Την ίδια στιγμή το κράτος συνεχίζει να καταγράφει δίδυμα ελλείμματα για τρίτη διαδοχική χρονιά.1,1 δις πρωτογενές έλλειμμα, περί τα 6 δις ταμειακό έλλειμμα για το επτάμηνο.

Που οφείλεται λοιπόν η υπέρβαση των εσόδων; Μα φυσικά στην απόφαση της κυβέρνησης να μην αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις που έχουν ρημάξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διότι απλούστατα οι νέες, αυξημένες τιμές στο σύνολο των προϊόντων, εξασφαλίζουν μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα από τον Φ.Π.Α. Τα οποία εν προκειμένω ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ. ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος συμπλήρωσαν το κρατικό ρεσάλτο.

Με απλά λόγια, το κράτος αντί να στηρίξει την αγορά και την ελληνική οικογένεια, επιλέγει να συνταχθεί με τους κερδοσκόπους και τα καρτέλ, αφού με αυτόν τον τρόπο εισπράττει περισσότερα μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ