Ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας- πολλές πόλεις είναι χωρίς ρεύμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια έχει αποσυνδεθεί πλήρως από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανέφερε ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης «Energoatom», σύμφωνα με το “Reuters” και το “France Presse”.

 Ο λόγος είναι η ζημιά που προκλήθηκε στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος. 

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ήδη στις αρχές Μαρτίου. Ο σταθμός δέχεται συνεχή πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται γι’ αυτό.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια με πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος επτά φορές. Το πυροβολικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανταπέδωσε τα πυρά και κατέστειλε τη δύναμη πυρός του εχθρού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σήμερα.

Η «Energoatom» κατηγόρησε τη Ρωσία για αυτό. Ως αποτέλεσμα του «εχθρικού βομβαρδισμού στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, η εναέρια γραμμή του Δνείπερου αποκόπηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο», δήλωσε η εταιρεία.

Το TASS ανέφερε επίσης διακοπή ρεύματος στη γειτονική περιοχή Χερσώνα, στα δυτικά, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο.

Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Πρώτον, η «Zaporozhki Vestnik» έγραψε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο Ενέργκονταρ, στη Μελιτόπολη και σε ορισμένους οικισμούς στην περιοχή Ζαπορίζια , αφού ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το Ενέργκονταρ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. 

Η δημοσίευση ανέφερε τον Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, μέλος του κύριου συμβουλίου της διορισμένης από τη Ρωσία Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης (MCA) στη νοτιοανατολική ουκρανική περιοχή.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, μετά τον ουκρανικό βομβαρδισμό πεδίου στην περιοχή Ενέργκονταρ, ξέσπασε φωτιά, η οποία προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε υποσταθμό .

Την είδηση ​​επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της VGA στο Ενέργκονταρ,  Αλεξάντερ Βόλγα. 

«Σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, ως αποτέλεσμα μαζικών βομβαρδισμών από χθες το βράδυ από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, χωράφια και θάμνοι έχουν πιάσει φωτιά σε πολλά σημεία. Αυτό οδήγησε σε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο», έγραψε ο Βόλγα στο Telegram.

 Ανακοίνωσε ότι ως αποτέλεσμα «ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας» του NPP Ζαπορίζια. Έχει ήδη συνδεθεί ξανά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς «οι ειδικοί ολοκλήρωσαν αμέσως τις εργασίες για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας», διευκρίνισε ο Βόλγα.

 

Η διορισμένη από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενέργκονταρ,  Γκαλίνα Ντανιλτσένκο, επιβεβαίωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη έχει ήδη αποκατασταθεί .

Σήμερα υπήρξαν αναφορές για διακοπές ρεύματος και στη γειτονική περιοχή Χερσώνα. Στη Χερσώνα, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί και οι κινητές επικοινωνίες διακόπτονται, ανέφερε επιτόπου ανταποκριτής του TASS.

 Στην κύρια πόλη της ρωσοκρατούμενης περιοχής της νότιας Ουκρανίας, τα τρόλεϊ έχουν σταματήσει, ορισμένα καταστήματα είναι κλειστά, τα βενζινάδικα είναι κλειστά και η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι διακοπτόμενη.

Ανταποκριτής του TASS ανέφερε ότι η ηλεκτρική ενέργεια σταμάτησε λόγω της διακοπής ενός σημείου διανομής στη γραμμή Μελιτόπολης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν ανέφερε την αιτία του ατυχήματος.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έχουν ήδη αποκαταστήσει εν μέρει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Χερσώνα, ανέφερε επίσης ο ανταποκριτής του TASS.

 Υπάρχει ρεύμα στα κτίρια στο κεντρικό τμήμα του κέντρου της περιοχής. Αποκαθίσταται η κίνηση των συγκοινωνιών με τρόλεϊ. Ανοίγουν επίσης καταστήματα και βενζινάδικα.

Ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει ρεύμα σε ορισμένες περιοχές της πόλης και της περιοχής. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της παροχής ρεύματος συνεχίζονται, πρόσθεσε ο ανταποκριτής του TASS.

Μία από τις δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia, οι οποίες αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα μετά τον βομβαρδισμό από τον ουκρανικό στρατό, τέθηκε ξανά σε λειτουργία, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης του τμήματος που ελέγχεται από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, αργά το απόγευμα.

Εμπειρογνώμονες από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένονται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «εντός των ημερών» – αυτό ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος προτίθεται να ηγηθεί της αποστολής.

dnes.dir.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ